hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Haymi Behar Haymi Behar

    Global markalardan dijital itibarları için önemli oluşum

    04.05.2018 Cuma | 17:03Son Güncelleme:

    Coca Cola, eBay, Mastercard, P&G, Unilever gibi dev markalar, marka değerlerini ve itibarlarını korumak, dijital reklamlarda sahtekarlık önlemek, uygunsuz içeriklerle yan yana gelmemek adına Mobil Pazarlama Derneği’nin (MMA) önderliğinde SAVE girişimine imza attı. Girişim, özellikle son yıllarda yaşanan olaylar göz önüne alındığında pazarlama dünyası için oldukça sevindirici bir gelişme olarak görülmeli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatırlarsınız, 2016 ve 2017’de markalar reklamlarının uygunsuz, şiddet ve nefret söylemi içeren içeriklerle birlikte sunulması karşısında seslerini giderek yükseltmişti. Hatta 2017’de McDonald’s, Audi, Honda, Volkswagen gibi şirketlerin Google’daki reklam yatırımlarını durduklarını açıklamalarının ardından dünyanın en büyük reklam ajanslarından biri olan Havas, İngiltere’deki müşterileri için Google ve YouTube’daki reklam yatırımlarını askıya almıştı. 200’den fazla markanın aldığı bu pozisyon sonrası Google yönetimi özür diledikten sonra bir takım yeni önlemler alacağını duyursa da herkesin aklında soru işaretleri kalmıştı.

    İşte tam da bu noktada markalar kendi marka değerlerini korumak ve tüketicilerle aralarındaki bağın zedelenmemesi adına hem reklam hileleriyle hem de istemedikleri içeriklerle bir arada anılmamak adına strateji geliştirme konusuna eğilmeye başlamıştı. Bence sektör yöneticilerinin aklını en çok meşgul eden bu konularda büyük bir adım atıldı. MMA Global önderliğinde oluşturulan SAVE adlı girişimle markalar daha güvenli iletişim kurma noktasında buluştu.

    SAVE neyi çözecek?

    Asılsız/sahte haberler, gelişen dijital teknolojiler, reklam hileleri, marka değerinin korunması gibi temel konularda markalar, MMA çatısı altında strateji belirlemek için bir araya geldi.

    SAVE girişimi, markalar için şu dört noktadaki hassasiyetleri gidermeyi amaçlıyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    1. Marka güvenliği için bir strateji dokümanı oluşturulacak.
    2. Marka güvenliği konusunda pazarlama yöneticilerinin kaygılarına yönelik değerlendirmelerde bulunulacak.
    3. Markaların ‘güvenli partnerler’ seçme konusunda geçerlilik kıstasları belirlenecek.
    4. Marka güvenliği eğitimleri verilecek.

    Mobil cihazlarla penetrasyonun gitgide arttığı günlerde, pazarlama profesyonellerinin korkulu rüyası haline gelen marka itibarının korunması konusunda güvenli bir rota çizilmesi için SAVE’i umut verici bir gelişme olarak okumakta fayda olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz birkaç yılda platformlara ağırlık veren reklamverenlerin, güvenli içeriklerin yer aldığı medya mecralarına ve uygulamalarına ağırlık vereceğini ön görmek yanlış olmaz.

    İlk toplantısını 5 Haziran’da yapacak olan SAVE’e, MMA üzerinden üye olmak da mümkün. Şu an itibariyle SAVE’e üye olan markalar ise şöyle: 1-800-Flowers, American Eagle, American Express, AT&T, Bank of America, Beam Suntory, Chobani, The Cocal Cola Co., CVS, eBay, Ford Motor Company, General Motors, JPMorgan Chase, LATAM Airlines, Mastercard, Match Group, Marriott International, MillerCoors, P&G, RetailMeNot, Target, Samsung, Unilever, Walmart.