hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uzman Psikolog Irmak Atak Uzman Psikolog Irmak Atak

    Cinsel Terapi: Nasıl yapılır? Ne zaman gerekir?

    01.02.2021 Pazartesi | 10:28Son Güncelleme:

    Günümüzde psikoterapinin gerekliliği toplum tarafından kabul görmektedir. İnsanlar, sorun yaşadığı konularda, bir uzmana danışması gerektiğinin çoğunlukla farkındadır. Eğer sağlığınızda, sosyal hayatınızda, ilişkilerinizde veya iş/okul hayatınızda aksaklıklar yaşanmaya başladıysa; psikoterapi randevusu almanın zamanı gelmiş olabilir. Cinsellik alanında yaşanan sorunlar da bu çatının altındadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konu romantik ilişkiler olduğunda çift terapisi, cinsellik olduğunda ise cinsel terapi ihtiyacı doğmaktadır. Konuşmanın, öğrenmenin, keşfetmenin tabu olmaktan kurtulamadığı cinsellik; birçok insanın hayatının belli bir döneminde sorun yaşadığı bir konudur. Kulaktan dolma bilgilerle veya arkadaş tavsiyeleriyle ilerlemeye çalışıldığında, bize ve ilişkilerimize zarar gelmesi ihtimali de yüksektir. Bu konuda desteğe ihtiyaç duyduğunuzda, yapılması gereken en sağlıklı şey cinsel terapiden faydalanmaktır.

    Kişi, cinsel yaşamını olumsuz etkileyen bir problem yaşadığını hissettiği anda, terapiye başvurabilir. Öte yandan, sadece cinsel yaşam kalitenizi arttıracak bilgi ve farkındalığı kazanmak için de cinsel terapiden faydalanabilirsiniz. Bazen sadece doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi bile, birçok sorunun ortadan kalkmasını sağlamaktadır.

    Cinsel terapi, konu üzerine eğitimlerini tamamlamış psikolog veya psikiyatristler tarafından gerçekleştirilmektedir. Terapist, kişilerin sunduğu probleme ve hedeflerine göre terapi sürecini şekillendirir.

    Bu noktada, terapiye gelen kişi veya çiftin terapiden ne beklediği oldukça önemlidir. Cinsel problemler, genellikle ilişki problemleriyle birlikte görülmektedir. Yine de cinsel konular kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. İlişkide yaşanan diğer problemlerin çözülmesi, cinsel problemlerin de çözüleceği anlamına gelmemektedir. Cinsel sorunların çözülebilmesi için; soruna odaklanmak ve doğrudan o konuda çalışmak gereklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Terapi süreci başladığında, terapistiniz sunduğunuz problemi dikkatle dinleyecek, size en uygun terapi planını oluşturmak ve gerekli bilgileri almak üzere sorular soracaktır. Seanslar genellikle haftalık olarak planlanır. Cinsel terapi, diğer psikoterapi türlerine benzer şekilde çerçevelenmiştir. Terapi süreci, danışan ve terapistin yaşanan cinsel sorunlar üzerine konuşmasıyla ilerler.

    Cinsellikle ilgili doğru bilgilendirme, sürecin önemli bir boyutudur. Bunun yanında; düşünce hatalarının tespiti, işlevsel düşünme şekilleriyle değiştirilmesi gibi konular çalışılır. Amaç; kişinin cinselliğini sağlıklı bir şekilde algılaması ve partneriyle daha kaliteli bir cinsel yaşam sürdürmesidir. Bu doğrultuda, danışanlar bilimsel teknikler çerçevesinde yönlendirilir. Bu süreç davranışsal değişikliklerle desteklenir.

    Cinsel terapiden faydalanan birçok kişi, cinsel yaşam kalitesinin kesinlikle arttığını belirtmektedir. Terapi sürecinin sonunda; bedenini doğru tanımak, cinselliği doğru anlamak, partnerler arası etkin ve sağlıklı iletişim yollarını bulmak gibi sonuçlar elde etmek mümkündür. Eğer cinsel soğukluk yaşıyorsanız veya mutlu bir cinsel yaşamdan sizi alıkoyan herhangi bir problem yaşıyorsanız, ilişki durumunuz - cinsel yöneliminiz ne olursa olsun cinsel terapiden faydalanabilirsiniz.