hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

    Bu ses sizi çıldırtabilir!

    30.05.2014 Cuma | 14:20Son Güncelleme:

    2010 Dünya Kupası'ndaki vuvuzela travmasını hatırlarsınız. Gerçi futbolseverlerin unutması ne mümkün. Müjde mi, kötü haber mi bilemedim. 4 yıl sonra futbolseverleri 2014 Dünya Kupası’nda yeni sürprizler bekliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk kez Güney Afrika'da dünya kupasında tribünlerde ortaya çıkan ve çıkardığı sesiyle tüm tartışmaları beraberinde getiren Vuvuzela'nın yerini Caxirola alacak gibi görünüyor. 2010'daki Dünya Kupası maçlarıesnasında  Vuvuzela'yla tanışan futbolseverler dışında maçlar oynanırken televizyon başındaki insanlar bile vuvuzela sesinden çıldırtmıştı. 

    Bu ses sizi çıldırtabilir 

    Oldukça tartışılan Güney Afrika'ya özel yerel bir çalgı olan vuvuzela ile ilgili o yıl nihayet FİFA, vuvuzelaya onay vermişti. Bilhassa Avrupalıları sesiyle kudurtan Vuvuzela'nın insan psikolojisini bozacak düzeyde bir ses çıkarmadığı kanaatine varılmıştı..

    DÜNYA KUPASI’NIN “RESMİ ENSTRÜMANI”

    Vuvuzela tehlikesini atlatan milyonlarca seyirciyi artık yeni bir tehlike mi bekliyor? Adı: Caxirola. Caxirola, vuvuzela gibi üflemeli bir enstrüman değil.Tam aksine Brezilya sokaklarının ateşini yansıtacak şekilde bir ritim enstrümanı.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Caxirola nedir, nasıl ses çıkarır?

    Futbol dünyasını yakından takip edenler anımsar sanıyorum. Geçen yıl Mayıs ayının ilk haftası Salvador’da oynanan Bahia-Vitoria maçında tribünlere dağıtılan bu müzik aletinin, Bahia’nın maçı kaybetmesinden sonra seyircilerce protesto amacıyla sahaya atılması ve sonrasında polisin olaya biber gazıyla müdahale etmesini de hatırlamamız lazım.

    FUTBOLDA DİABOLİCA PANİĞİ 

    Bu ses sizi çıldırtabilir

    Diabolica nedir,nasıl ses çıkarır?

    Brezilyada gerçekleştirilecek Dünya Kupası öncesi futbolseverlerin keyfini esas kaçıracak olan ise Diabolica…Diabolica, Belçikalı iki taraftarın bulduğu bir alet ve statlara alınması halinde Brezilya’daki tribünlerde epey bir cümbüş yaşacanacak. 98 desibel gücünde ses çıkaran bu alet Dünya Kupası için  Brezilya’ya gidecek Belçikalı taraftarların elinde olacak.

    İlk başta 10 bin adet üretilen ve kapış kapış satılan diobolicaları üretici şirket daha makul bir fiyatla (12 dolar) piyasaya sürdü. Yaklaşık 450 bin adet ürünü Brezilya piyasasına  gönderdi. Brezilyanın geleneksel çalgısı olan caxirola ve Belçikalıların  diobolicasının kapışması sırasında  anlaşılan statlarda yine ilginç sesler yükselecek.