hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Murat Erdör Murat Erdör

    Gelecekte hangi yeni mesleklerle tanışacağız?

    15.02.2018 Perşembe | 12:24Son Güncelleme:

    Bulunduğumuz zaman bizlere geleceğin çalışma hayatı ile ilgili birçok ipucu sunuyor. Dijitalleşmenin ve teknolojinin bizlere kattığı yenilikler, kolaylıklar, uygulamalar ve daha birçok şey beraberinde değişimi de getiriyor. Geleneksel işyeri kavramı ve çalışma yöntemleri son dönemlerde yeniden şekillenmeye, değişmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelecekte ise bizleri; paylaşımlı ofislere geçildiği, online toplantıların yapıldığı, ofis ve iş hayatını kolaylaştıran yazılımların arttığı, belirli konularda eğitim vermek üzere online eğitim paketlerinin olduğu, daha hızlı, dinamik, canlı ve üretken bir çalışma hayatı bekliyor. Bu çalışma hayatı ise yeni meslekleri, dönemin şartları ile örtüşen, şartları karşılayacak insan gücü arayışını da beraberinde getirecek. Okuduğunuzda sizi şaşırtacak ancak gelecekte iş dünyasının içinde yer alacak yeni meslekler şimdiden konuşulmaya başlandı bile.

    e-Devlet soy ağacı giriş

    Türkiye’nin uzay çalışmaları

    Çöp deyip geçmeyin

    Örneğin bu mesleklerden biri “Çöp Mühendisliği.” Dünya nüfusunun ve tüketimin artmasıyla birlikte ortaya çıkan atık sorunu ve bu atıkların doğru şekilde dönüştürülmesi çabası, bu yeni mesleği doğuşuna öncülük ediyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi dünyaca ünlü üniversiteler bu alanda programlar açarak, iş gücü yetiştirilmesine dair ilk adımları atmaya başladılar bile.

    Konu çöpten açılmışken, bildiğiniz üzere hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan kurtulmanın tek yolu alternatif enerji kaynakları. Güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerji bu yakıtlara alternatif olarak doğdu ve günümüzde kullanıyor. Ancak bu alternatifler halen ihtiyaca tamamıyla cevap veremiyor. Gelecekte eviniz, iş yeriniz, sosyal alanlarınız ve hatta ve hatta yaşadığınız şehir için en doğru yakıtı kullanmak önem taşıyor olacak. Bu noktada "Alternatif Enerji Danışmanlığı", sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından önem kazanacak ve yüksek talep alan mesleklerden biri olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgi saklama ve güvenliği ihtiyacı artacak

    Gelecekte bilgilerin işlenmesi ve saklanması tamamen bilgisayar sistemleri aracılığı ile ve dijital ortamda olacak. Dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak. Günümüzde de popüler hale gelmeye başlayan "Bilgi Güvenliği Uzmanlığı" gelecekte en çok talep gören mesleklerden birine dönüşecek. Ayrıca siber suçların arttığı günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak için, bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç fazlasıyla artacak. “Dijital Dedektif” olarak da nitelendirilmeye başlanan bu meslek grubunda uzmanlaşacak çalışanlara da gelecekte fazlasıyla ihtiyaç duyulacak.

    Gelecekte hangi yeni mesleklerle tanışacağız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Herkesin “Kişisel IoT Güvenlik Onarım Personeli” olacak

    20 yıllık bir geçmişi sahip olsa da, olgunluk dönemini yaşayan kavramlardan biri, “Internet of Things” yani IoT. Kavramın yakın zamanda popüler hale gelmesiyle artık televizyondan arabaya kadar her türlü cihazın internete bağlanabiliyor olması, çok normal bir durum olmaya başladı. Gelişimini 20 yıl gibi kısa bir sürede büyük yollar kat ederek tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha farklı noktalarda kendisini göstermeye başlayacak. Teknolojinin hızla yol aldığı bu dönem içerisinde aklımızın alamayacağı şeyleri uzaktan görmek, dinlemek, yorumlamak ve kontrol etmek mümkün hale gelecek. Bu denli hayatımıza entegre olacak bu cihazların bozulması durumunda ise gelecekte “Kişisel Internet of Things (IoT) Güvenlik Onarım Personeli” adı verilen işgücüne ihtiyaç duyacağız ve hemen hemen hepimizin bir ya da birden fazla Kişisel Internet of Things (IoT) Güvenlik Onarım Personeli olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tıp alanında yeni meslekler

    Gelecekte ameliyatları robotlar ya da robot sistemleri yapacak. Dolayısıyla hem bu tip robotların üretimi hem de bakım ve yenilenmeleri konusunda uzman işgücüne ihtiyaç duyulacak. Makineler ve robotlar tıbbi alanı ele geçireceğinden, tıpta "Tıbbi Danışmanlar" olarak adlandırılacak yeni bir meslek grubu ortaya çıkacak. Tıbbi danışmanlar, hasta randevuları, ameliyatları ve diğer tıbbi işlemler sonrasında hastaların genel durumundan sorumlu olacak. Tüm bunların yanı sıra bir çocuğun sağlığını veya yaşam biçimini tehdit edebilecek genetik anormallikleri öngörecek, ebeveynlerin çocukları için en iyi tercihi yapmalarına yardımcı olacak "Genetik Danışmanlar" da adlarını sıkça duymaya başlayacağımız meslekler arasında yerini alacak.

    Uzay turizmi yeni meslekleri doğuracak

    Uzay yolculuğu ve dolayısıyla uzay turizmi günümüzden çok uzak gibi gözükebilir. Ancak teknolojik gelişim ve dönüşüm eğrisini dikkate aldığımızda, gelecek nesiller için uzay yolculuğu ve turizmi günlük hayatın parçası haline gelebilir. En yakın uzay istasyonuna yapılacak ziyaretler, aya turistik seyahat veya bir iş gezisi için Mars’a yolculuk gelecekte biz insanları bekleyen olasılıklar arasında yer alıyor. Oluşacak bu yeni çalışma alanları için gelecekte yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulacak. Uzay Pilotu, Uzay Turu Rehberi, Uzay Host ya da Hostesi uzay turizmi alanında karşımıza çıkacak yeni mesleklerden yalnızca birkaçı olacak.