hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Murat Erdör Murat Erdör

    Veri madenciliğiyle önce bilgi sonra satış

    10.01.2018 Çarşamba | 11:07Son Güncelleme:

    Teknoloji hız kesmeden gelişmeye ve hayatımızın her noktasını etkisi altına almaya devam ediyor. Bu hızlı gelişim, sosyal hayatımızdan iş hayatımıza, özel hayatımızdan kişisel hayatımıza kadar her alanda büyük değişimleri beraberinde getiriyor. Satın alma alışkanlıklarımız, araştırma yöntemlerimiz ve meraklarımız değişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital dönüşüm ile beraber her şey mekanikleşmeye bir adım daha yaklaşıyor. Zor olarak tanımladığımız bir bilgiye ulaşmak dahi 10-15 sene öncesine göre çok çok daha kolay. Çünkü günümüzde tüm teknolojik gelişimlerin beraberinde getirdiği büyük bir bilgi havuzu ile karşı karşıyayız. 

    Teknolojinin sağladığı olanaklar ile büyük miktarda veri farklı özelliklere sahip veri tabanı yönetim sistemlerinde depolanıyor. Teknolojinin bizlere sunduğu sonsuz bilgi havuzundan istediğimiz bilgiye ulaşma çalışmalarımız ise bizlere veri madenciliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 

    Veri madenciliğiyle önce bilgi sonra satış

    Uçsuz bucaksız bir bilgi havuzu

    Evet, son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri ‘Veri Madenciliği - Data Mining’. Bu çok konuşulan konuyu tek bir paragraf altında tanımlamak ise hiç kolay değil. Veri madenciliği aslında bir bilgi keşif serüveni. Başka bir deyişle, geniş bir bilgi havuzunun içerisinden teknolojinin sağladığı programlar ile birlikte istenilen bilginin çıkarılması süreci. Sahip olunan bu uçsuz bucaksız bilgi havuzunun büyük bir kısmı 20-25 yıllık süre içerisinde oluştu. Bu kadar bilginin birikmesi ve teknoloji sayesinde bilgisayarlarda tutulması, bu bilgilerin birçok alanda ve sektörde kullanılabileceğini bizlere gösterdi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihinden bahsedecek olursak, veri madenciliği aslında düşünüldüğü gibi yeni bir konu değil. Yakın zamanda popüler hale geldi ancak veri madenciliği bilgisayarların hayatımıza girmesi ile başladı diyebiliriz. 1950’lerde bilgisayarlar hayatımıza girdi ve 1960’lara gelmeden verilerin depolanması kavramı ile tanıştık. 1980’lerde ise veri tabanı yönetim sistemleri yaygınlaştı. Artık sosyal ve iş hayatında ihtiyaç duyulabilecek tüm verileri birçok program yardımı ile kayıt altına almaya başladık. Bu gelişim ile verilerin kullanımı ve verileri kullanırken ne gibi faydalar sağlanabileceği keşfetmiş olduk. 

    Veri madenciliği birçok sektörün olmazsa olmazı

    Günümüzde veri madenciliği birçok alanda kullanılıyor. Birçok sektör için veri madenciliği olmazsa olmazlardan. Pazarlama, biyoloji, bankacılık, sigortacılık, borsa, perakendecilik, telekomünikasyon, genetik, sağlık, mühendislik, kriminoloji, endüstri, istihbarat vb. birçok alanı veri madenciliğinin kullanıldığı alanlar olarak örnek gösterebiliyoruz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknolojinin tarihsel gelişimi boyunca şirketler önemli bir noktanın farkında vardılar ve ‘verinin işlenmediği sürece değersiz olduğunu’ gördüler. Yığın halindeki veriler işlenerek değerli hale getirilmeye ve kullanılabilir bilgiye dönüştürülmeye başlandı. Şirketler geleceğe dönük kararlar alırlarken, analiz ederken bu verileri kullanmaya başladılar. Bilgisayar ortamında yığınlar halinde duran veriler, veri madenciliği sayesinde anlam kazanmaya başladı. 

    Veri madenciliği bilinci ülkemizde de yerleşiyor

    Türkiye’de veri madenciliği ile ilgili birçok çalışma mevcut. Günümüz teknolojisinin takip edilmesinin gerekliliğinin farkında olan girişimciler, iş adamları, profesörler, işletmeciler vb. birçok alanda çalışma yapan kişi, bu teknolojinin getirdiği yararların farkında. Veri madenciliğini iş hayatında kullanarak artık çok daha iyi bir sonuç alınabileceği bilinci ülkemizde de yerleşti. Gelişmenin daha doğru ilerleyebilmesinin temel yolu ise veri madenciliğini kolaylaştıran programları kullanabilme yeteneğinde geçiyor. Her yeniliği takibe almak ve iş hayatına entegre etmek, günümüz iş dünyasında başarılı olmanın anahtarı niteliğinde. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müşteriyi yormadan “doğru satış”

    Örneğin e-ticaret şirketleri ya da turizm şirketleri tüm müşteri bilgilerini günümüzde kayıt altında tutuyor. İşlenmediği sürece anlamsız görünen bilgiler, veri madenciliği sayesinde işlenerek ve müşterilerin satın alma eğilimlerine göre kategorize edilerek, müşterinin hangi ürünlerle ya da hizmetlerle ilgilenebilecekleri tespit ediliyor. Şirketler, müşterilerine ihtiyaçları olan doğru ürün ya da hizmeti sunabiliyor. Aynı zamanda müşterisini yormadan, vaktini almadan, defalarca rahatsız etmeye gerek kalmadan daha fazla satış gerçekleştirebiliyor. Ya da online alışveriş mağazası bulunan herhangi bir marka, verileri elinde bulunan müşterilerinin satın alma eğilimlerini analiz ederek ve müşterisinin ihtiyacı olabilecek ürünleri doğruya yakın oranda tespit ederek, tercih edilebilecek ürünle ilgili promosyonlar sunuyor, satın alma eğilimlerinin yükselmesini ve satışların artmasını sağlıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yukarıdaki örneklerde de göreceğiniz üzere, veri madenciliği kayıt altına alınan yığın halindeki verilere anlam kazandırıyor, bu verileri işlemlerden geçirerek, önce bilgiye, sonra da satışa dönüştürüyor.