hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Ağız kanserinden korunmak için her yıl düzenli olarak diş hekiminize muayene olun

    24.09.2020 Perşembe | 13:50Son Güncelleme:

    Ağız kanseri oldukça önemsenmesi gereken bir kanser türüdür. Her yıl birçok insan bu kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu kanser tipi; deri ve boyun kanserinden çok daha ölümcüldür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan çalışmalarda dünya genelinde ağzı kanseri vakalarında artış gözlenmektedir. Buna rağmen ağız kanserleri erken teşhis edildiği takdirde tedavisi en kolay hastalıklardan biridir. Bu sebepten dolayı diş hekiminizin sizi düzenli olarak görmesi ağzınızdaki sorunları dikkatli bir şekilde takip etmesi oldukça önemlidir. Kanser tehlikesi yaratan lezyonların erken dönemde yakalanması tedavisini kolaylaştırırken bu sayede kanserin yayılımı da engellenir.

    Peki ağız kanserlerinde risk faktörleri nelerdir?

    Tütün ve alkol kullanımı, güneşe uzun süre maruz kalmak (özellikle dudak kanserlerinde), yaşlılık ağzı kanserine yakalanma riskini arttırır.

    Eğer ağzınızda sonradan fark etmiş olduğunuz kırmızı ya da beyaz lezyon 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmezse yeniden değerlendirilmeli ve kesin teşhis için biyopsi alınmalıdır. Ayrıca çiğneme ve yutkunmada zorluk, dilde uyuşukluk, dil ya da çene hareketlerinde zorluk ve ağız içi yumuşak dokularda oluşmuş yumru şeklinde çıkıntılar ya da incelme de ağız içi kanserin belirtilerinden olabilmektedir.

    Ne yapmalıyız?

    Yukarıda da belirttiğim gibi ağız kanserlerinde erken tespit çok önemlidir. Ağız kanserleri oldukça agresif bir şekilde yayılmakta olup, vakaların yalnızca yarısı teşhis sonrası 5 yıl yaşayabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu kötü kanser türüne yakalanmamak için her yıl en az bir kez diş hekiminize mutlaka gidin.

    Özellikle sigara içen hastalarımız mutlaka düzenli kontrollerini yaptırsınlar. Diş hekimi olarak bizler muayene sırasında tüm yüzü, dudakları, başı ve boynu, dudakların iç kısmını, diş etlerini, yanakların içini, ağız tabanını, dilin yüzeylerini ve damağı dikkatli bir şekilde inceleriz. Ağız kanserleri hakkında anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve ağrısız bir hafta geçirmenizi dilerim.