hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Artan Korona Virüs Vaka Sayıları Diş Hekimime gitmeme engel mi?

    07.09.2020 Pazartesi | 12:13Son Güncelleme:

    Ne yazık ki maske mesafe ve hijyen kurallarına uymadığımız için ülkemizdeki korona virüs vaka sayıları ciddi anlamda artışa geçmiş bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında gerekli önemi göstermediğimiz için şu an herkes gibi biz diş hekimleri de endişe içinde artan vaka sayılarını takip etmekteyiz. Bir diş hekimi olarak sizden rica ediyorum. Maske kullanımına özen gösterin. Mesafe, mesafe, mesafe!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belki günde yüz kere bu sözcüğü söylüyoruz. Tanıdığımız, bildiğimiz bir kimsede olsa mesafe kavramına önem verin. Unutmayın ki bu korona virüs belası bazı kişilerde hiçbir semptom vermiyor ve sinsice etrafımızda dolaşıyor

    Peki bu artan vakalar diş hekiminize gitmenize engel oluyor mu? Pandeminin ilk günlerindeki gibi sadece acil durumlarda mı diş hekiminize gitmelisiniz? Bir kere Sağlık Bakanlığı’nın bilim kurulu düzeyinde yaptığı tavsiyelerde böyle bir durum söz konusu değil, yani acil tedaviler dışında da diş hekiminize gidip işlemlerinizi yaptırabillirsiniz. Unutmayınız ki ağız ve diş sağlığınız korona virüsten korunmada oldukça önemlidir.

    Ama diş hekiminize gitmeden önce sizin de dikkat etmeniz gereken bazı şeyler hala geçerliliğini korumakta. Bir kere son zamanlarda boğaz ağrısı, ateş, öksürük ve halsizlik gibi şikayetleriniz varsa hemen diş hekimi randevunuzu iptal edip en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurun. Diş hekimi randevunuza mutlaka zamanında gidin. Diş kliniğine mümkünse yalnız gidin ve maske, mesafe ve el hijyeni kurallarına mutlaka özen gösterin.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Diş hekimleri olarak bizler hem sizin sağlığınıza hem de kendi sağlığımıza dikkat etmek zorundayız. Kliniklerimizde dezenfeksiyon işlemine oldukça önem vermekteyiz. Ama siz yine de sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarının mümkün olan en üst seviyede uygulandığı diş kliniklerini tercih edin ve diş hekiminize gitmeden önce korona virüs kapsamında alınan önlemleri mutlaka öğrenin.

    Bunun dışında özellikle bu pandemi döneminde ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin.  Bunun için mutlaka günde 2 kez dişlerimizi fırçalamalıyız. Diş fırçasının erişemediği alanlardaki birikintileri uzaklaştırmak için diş ipi, ara yüz fırçası gibi ek önlemler uygulanmalıyız.

    Ayrıca dişlerimizde çürük oluşumunu azaltmak için karbonhidrat içerikli yiyeceklerden uzak durmalı, bol lifli yiyecekleri tüketmeli, öğünler sırasında ve sonrasında bol su içmeliyiz. Bunun yanı sıra ağız bakımı yapılmadan önce ve sonra ellerimizi mutlaka etkili bir biçimde yıkamalıyız. Bu belkide karşılaşacağımız tek pandemi olmayacak o yüzden yukarıda saydığım tavsiyeleri iyi bir ağız diş sağlığı için sürekli uygulamalıyız.