hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Astım ve ağız sağlığı

    08.02.2021 Pazartesi | 09:07Son Güncelleme:

    Astım nefes almayı zorlaştıran ve solunum yollarını tıkayan kronik bir hastalıktır. Astım, dünyada 250 milyondan fazla insanı etkileyen ve 2025 yılında 100 milyon yeni teşhis konularak büyüyeceği düşünülen oldukça önemli bir küresel sağlık sorunudur. Özellikle çocukluk döneminde görülen astım, dünya genelinde % 2-33 yaygınlık oranına sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız ve diş sağlığı problemlerinin bu yaş grubunda sık gözlenmesi astım tedavisinde kullanılan ilaçların ağız sağlığı üzerindeki etkisini önemli kılmaktadır. Bu yaş grubunda diyet alışkanlıkları, şekerli içeceklerin sık tüketilmesi, beslenme bozukluğu ve vitamin eksikliği gibi faktörler söz konusu riski daha da arttırmaktadır. Yapılan araştırmalarda astım hastalığının yetişkinler ve çocukların süt ve sürekli dişlerinde çürük görülme riskini artırdığı bildirilmiştir. Farklı yaş kategorilerindeki astım hastalarının değerlendirildiği çalışmalarda ise sağlıklı bireylere oranla astım hastası bireylerin diş kaybı ve diş çürüğü görülme sıklığının daha fazla olduğu belirlenmiştir.

    Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar temel olarak rahatlatıcı ve kontrol edici ilaçlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu ilaçların kullanımı inhaler (solukla içeri çekerek), oral (ağız) veya parenteral (damar içi, derialtı veya kas içi) yollar ile sağlanır. Bu sebepten dolayı ağız ve diş sağlığının astım tedavisinde kullanılan ilaçlardan nasıl etkilendiğine dikkat çekmek gerekmektedir.

    Astım dişlerde çürük görülme riskini arttıyor!

    Astım hastalarının ilaçlarını özellikle inhalasyon yoluyla kullanmaları, bu ilaçların uzun süre boyunca ve gün içinde çok defa uygulanmasından ötürü bazı diş problemleri meydana gelebilir. Bu problemler; diş çürüğü, diş erozyonu (diş minesinin aşınarak ortadan kalkması), diş anomalileri, diş eti rahatsızlıkları vb. olabilir. Kimi astım ilaçları tükürük akışını etkileyerek hızını azaltmakta ve tükürüğün bazı kimyasal özelliklerini etkileyerek ağız-diş dokularının, tükürüğün koruyucu etkisinden yararlanmasını önlemektedir. Bu durum başta diş çürüğü olmak üzere çok çeşitli dental problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tükürüğün azalmasına bağlı diş çürüğü ve diş eti problemlerinin artarak devam etmesi kaçınılmaz olmaktadır. Unutulmaması gereken başka bir nokta da bazı astım ilaçlarının yapısında yer alan şekerdir. Bu da mikroorganizmalar tarafından kullanılarak diş çürüğü riskini arttırmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekimine düzenli olarak gidin!

    Astım hastaları diş çürüğü, diş eti hastalıkları, diş erozyonu gibi çeşitli dental sorunlara yakalanma konusunda diğer bireylere göre daha risklidir. Astım hastasıysanız düzenli olarak diş hekimi kontrolü altında olmanız oldukça önemlidir. Diş hekiminiz ilaçların ağız içindeki yan etkilerinden korunmanıza katkı sağlayacak ve yaşam kalitenizi arttıracaktır. Astım ilaçları sonucu tükürük miktarının az olması gıdaların diş yüzeyine yapışıp plak gelişmesine ve daha sonra da diş taşlarının oluşmasına yol açabilir. Ağız kuruluğu birçok hastada yara iyileşmesinin gecikmesine ve iltihaplanmanın artmasına ve bunların sonucunda diş kayıplarına kadar giden problemlere yol açmaktadır. Ağız kuruluğunu azaltmak için diş hekiminizin tavsiye edeceği yapay tükürük preparatları kullanabilirsiniz. Bunun yanında diş hekimi koltuğuna oturduğunuz an stres yapmamaya özen gösterin. Stres astım hastalığında atakların tetiklenmesine neden olmaktadır. Diş hekiminize mutlaka astım hastası olduğunuzu belirtin.
    Önümüzdeki hafta görüşmek üzere, hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.