hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş ağrısı neden gece tutar?

    14.09.2020 Pazartesi | 09:48Son Güncelleme:

    Uykunuzun en tatlı yerinde diş ağrısıyla uyandığınız oldu mu hiç? Başına gelenler bilir ki gerçekten insanın gözünü karartan cinste kötü bir ağrıdır. Peki neden şiddetli diş ağrısı özellikle geceleri başlar? Bunda en önemli etken hormonal değişikliklerdir. Damar içi basıncın artması ve damarsal genişlemeler, geceleri ağrıyı daha şiddetli hissetmenize sebep olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gece başlayan diş ağrısı için yapılabileceğiniz en doğru hamle, ağrı kesici bir ilaç alarak en yakın diş hekimine gitmektir. Peki diş hekimine erişimin zor olduğu durumlarda ne yapmalısınız?

    Sakın bunları yapmayın..

    Bir kere şunu üstüne basa basa belirtmek isterim ki ağrıyan dişin diş eti bölgesine kolonya, alkol, aspirin vb şeyler sürmek, son derece yanlış ve tehlikeli uygulamalardır. Bunlar diş etinizde tahriş yaparak ağrınızın daha da artmasına neden olabilir. Hatta bazı durumlarda öyle vakalarla karşılaşmaktayız ki diş eti civarında son derece ciddi yanıklar görmekteyiz.

    Şiddetli diş ağrısında ne yapmalıyız?

    Bunların yerine tuzlu su ile yapılacak olan bir gargara hastayı bir miktar da olsa rahatlatır. Ancak bu yöntemler kısa süreli sonuçlar vermekte olup tedavi edici değildir. En doğrusu analjezik (ağrı kesici) bir ilaç alarak ağrıyı geçici olarak dindirmek ve ilk fırsatta diş hekimi kontrolüne gitmektir. Ağrım geçti deyip diş hekiminize gitmemek çok daha ciddi diş apselerine sebep olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıklı dişler için dişlerinize her gün gerekli bakımları yapmalı ve en ufak bir semptomu ihmal etmemelisiniz.

    Diş ağrısı hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Öğrencilik yıllarımda hocalarım şiddetli bir diş ağrısının neredeyse böbrek taşı gibi şiddetli ağrıya neden olan hastalıklardan bile beter olduğunu hep söylemişlerdir. Bu yüzden diş kontrollerinizi aksatmayın. Ani başlayan diş ağrıları huzurunuzu bozmasın.

    Yılda en az iki kere diş hekiminizi mutlaka ziyaret edin. Hepinize sağlıklı, diş ağrısız huzurlu bir hafta dilerim.