hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş beyazlatma zararlı mı?

    02.11.2020 Pazartesi | 09:42Son Güncelleme:

    Diş beyazlatma karbamid peroksit ve türevleri kullanılarak yapılan bir ağartma (renk açma) işlemidir. Beyazlatma işlemine başlamadan önce detaylı diş taşı temizliği yapılır. Buna ilave olarak çürük teşhisi konmuş dişlerinde beyazlatma işleminden önce tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından genellikle ofis ortamında 40-60 dakika gibi bir sürede yapılabilmektedir. Dişetleri koruyucu bir tabakayla kapatılır. Dişlerin üzerine beyazlatma sağlayacak jel sürülür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeterli beyazlatma sağlanamazsa işlem birkaç kez tekrarlanır. Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma işleminin dişlere hiçbir zararı yoktur. Halkımız arasında beyazlatma sonrası dişlerin zarar gördüğüne dair bir takım kulaktan dolma bilgiler mevcut olmasına rağmen, bu işleminin dişe zarar vermediğine dair literatürde çok sayıda araştırma mevcuttur. Bazı kişilerde beyazlatma tedavisi sonrası soğuk ile sıcak hassasiyeti ya da tatlı ve ekşi besinler kullanıldığı zaman sızlama gibi rahatsızlıklar gelişebilir. Bu durum uygulama esnasında kullanılan malzemelerin komşu dokulara sızdığı anlarda ya da gerekli olan sürenin çok üzerinde kullanıldığı durumlarda, bunun yanı sıra dişin direnç seviyesinin az olduğu durumlarda görülebilir.

    Diş beyazlatıcı ürünlere dikkat edilmeli!

    Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta piyasada denetimsiz olarak satılan, içeriğinde dişlere zararlı maddeler olabilecek ürünlerin kullanılmaması gerektiğidir. Kontrolsüz kullanılan diş beyazlatma ürünleri, diş ve dişetlerinde yapısal bozukluklara neden olabilmektedir. Örneğin eczanelerde satılan diş beyazlatıcı tozlar dişin üst yapısını aşındırır. İlk zamanlarda bir beyazlama etkisi sağlar, ancak daha sonra dişlerde hızlı bir lekelenme sorunu meydana gelir. Ve bu şekilde lekelenen dişlerin renginin eski haline gelmesi de oldukça zordur. Bu yüzden diş beyazlatma işlemi tecrübeli hekimler tarafından ve kaliteli materyaller ile yapılmalıdır.

    Beyazlatma işleminde nelere dikkat edilmelidir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    18 yaşından küçüklerde, kanser tedavisi gören hastalarda, ciddi dişeti problemi olanlarda, dişin mine yüzeyinde defekt bulunan hastalarda, uygulanması sakıncalıdır ve tavsiye edilmez. Bunların dışında yetişkin herkese diş beyazlatma uygulanabilir. Hamile hastalarımıza da diş beyazlatma yapmamaktayız. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sigara, çay, kahve, kola, kırmızı şarap ve meyve suları gibi asitli ve renklendirici içeceklerden tedavi boyunca kesinlikle uzak kalınmasıdır. Beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan renk değişimlerinde kişi aynı diyete devam ederse, beyazlatma işleminden sonra hızlı bir geri dönüş beklenir. Beyazlatma işleminden 2 sene sonra dişin renginin eski haline gelmesi normaldir. Bu hafta size anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum.