hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş beyazlatmada dikkat etmeniz gerekenler!

    29.07.2021 Perşembe | 09:18Son Güncelleme:

    Bu haftaki yazımda önemli bir konuyu sizlerle paylaşıp gerekli uyarılarda bulunmak istedim. Konumuz diş beyazlatmada dikkat etmeniz gerekenler. Özellikle yaz ayının bu sıcak günlerinde birçok kimse dişlerini bembeyaz görmek istiyor. Fakat dikkatli olmanız gereken oldukça önemli noktalar var. Piyasada satılan diş beyazlatıcı ürünler ya da ev ortamında kullanılan beyazlatıcı jeller birçok olumsuzluğu beraberinde getirir. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey diş beyazlatma işleminin mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılmasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dişlerin yapısındaki renklenmelerin veya koyu renkli dişlerin daha estetik bir görüntü vermek amacıyla beyazlatılması işlemine ‘Bleaching' denilmektedir. Diş beyazlatma işlemi aşınma, kırık, çatlak ve çürük olan dişler mutlaka tedavi edildikten sonra yapılmalıdır.

    Bazı durumlarda ise beyazlatma işlemi istenilen sonuçları vermeyebilir özellikle antibiyotik kullanımı ve aşırı floride bağlı olan florozis gibi renklenmelerde, beyazlatma işleminin etkisi sınırlıdır. Böyle vakalarda beyazlatma işlemini 2-3 seansta bitiriyoruz.

    Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta beyazlatma işlemi bittikten sonra, dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için 1 hafta boyunca sigara, çay ve renkli içecekler tüketmemenizdir. Bunlara dikkat ederseniz ve sonrasında da azaltmaya giderseniz beyazlatma işlemi dişlerinizde uzun bir süre kalıcı olarak kalmaktadır. Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam etmektedir. 

    Beyazlatma işleminde hidrojen peroksit gibi maddeler kullanılır ve bu madde diş hekimi kontrolünde belirli dozlarla uygulandığında hiçbir zarar vermez. Burada en önemli nokta kullanılan ürünün içeriğinin ve dozunun ayarlanmasıdır. Bu sebepten dolayı beyazlatma işlemi kesinlikle diş hekimi kontrolünde yapılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekimi kontrolünde olmayan, eczaneden alınan ürünlerle bilinçsizce yapılan beyazlatmalar, diş eti çekilmeleri, kalıcı diş hassasiyetleri, dişin dış yüzeyinin bozulması ve mine çatlakları gibi dişlerde kalıcı zararlara neden olabilir. Bunun yanında diş veya dişeti problemleri olan hastalara diş beyazlatmanın neden onlar için uygun olmadığı anlatılmalıdır.

    Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise herkese diş beyazlatma yapılamayacağıdır. 18 yaşından küçük olan bireylere, hamile bireylere, beyazlatma için kullanılan malzemeye alerjisi olanlara, dişlerin çatlak, kırık ve diş eti çekilmesi sonrasında kök yüzeylerinin açığa çıkması durumunda beyazlatma işlemi uygulanmamalıdır. Bunun yanında çay, kahve, sigara gibi renklendirici besinleri çok tüketen bireylerde beyazlatma işlemi yapılmamalıdır.

    Uzun lafın kısası yaz ayında bembeyaz bir gülümsemeyle dolaşmak istiyorsanız mutlaka diş hekiminize başvurun. Gelişigüzel beyazlatıcı ürünler kullanmayın. Bu hafta size anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.