hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş implantı yaptırmadan önce bilmeniz gereken 8 önemli madde

    11.01.2021 Pazartesi | 09:58Son Güncelleme:

    İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Gelişen teknolojiyle beraber eksik dişler implant yöntemiyle kısa sürede tedavi edilirken, etrafındaki dişler de zarar görmüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumumuzda implant konusunda kulaktan dolma yanlış inanışlar bulunurken, uygulamanın bu konuda tecrübeli ve uzman hekimler tarafından yapılması vücut sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu sebepten implant yaptırmadan önce hekiminizi doğru seçmek oldukça önemlidir. Bu haftaki yazımda implant yaptırmadan önce bilmeniz gereken 8 önemli maddeyi sizlerle paylaşmak istedim.

    • İmplant uygulamasında başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birisi çene kemik yapısıdır. Kişi implant için uygun bir kemik dokusuna sahip olmalıdır. Bundan dolayı kemik dokusunun nasıl olduğu tespit edilmeli ve sonrasında implant planlaması yapılmalıdır. İmplant uygulamadan önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayene yapılması çok önemlidir. Gerekirse hekiminiz tomografi gibi daha ileri görüntüleme tekniklerine başvurabilir, bu konuda tedirgin olmayınız.

    • İmplant için kemik yapınız uygun ve genel sağlık durumunuz iyiyse, üst yaş sınırı yoktur. Yaşı çok ilerlemiş olan kişilerde dahi, implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. İmplant uygulaması sadece daha kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalarda tercih edilmemektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • İmplant uygulaması sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilmektedir. İmplant uygulanması sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Oldukça konforlu bir şekilde tedaviniz sonlandırılmaktadır.

    • İmplant süresi yapılacak diş sayısına bağlı olarak değişebilmektedir. Son teknoloji ile birlikte tedaviler oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır. İmplantın yerleşimi sonrasında hissedeceğiniz ağrı, normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı değildir.

    • İmplant tedavisinden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. İmplantların kemik ile tam birleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekmektedir.

    • İmplantların ömrü birçok etkene bağlıdır. Hastanın ağız ve diş bakımına özen göstermesi implantların ömrünü uzatmaktadır. Doğru bir şekilde günde 2 defa dişleri fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarasını düzenli kullanmak oldukça önemlidir. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda sigara kullanımıdır. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

    •İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuşlardır. Bir kere şunu unutmayın ki literatürde implantların kansere neden olduğunu gösteren hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • İmplant uygulaması yapacak olan hekimin deneyimi oldukça önemlidir. Diş hekiminin konusunda eğitimli ve deneyimli olmasına dikkat edilmelidir. İmplant kararı verilmişse bu konuda iyi bir araştırma yapılıp, doğru hekimin bulunması gerekmektedir. İmplant uygulamaları rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek maliyetlidir. İmplant tedavileri deneyimli hekimler tarafından tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı tedaviyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

    Bu hafta sizlere anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.