hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diş tedavileri ve genel anestezi

    10.06.2021 Perşembe | 09:07Son Güncelleme:

    Diş hekimi korkusu çok fazla olan hastalarımıza, uyum sorunu çeken ve diş hekimi koltuğuna oturtamadığımız minik hastalarımıza, engelli kişilere ve lokal anestezinin yetersiz kalacağı pek çok cerrahi girişimde genel anestezi uygulaması ilk tercihimiz olmaktadır. Özellikle bu hastalarımız genel anestezi altında diş tedavilerini yaptıracaklarsa klinik seçiminde dikkatli olmalıdırlar. Her çeşit tıbbi materyal ve ekipmanın var olduğu, her an müdahale edilebilecek imkanların bulunduğu kurumlar seçilirse gözünüz arkada kalmadan güvenle diş tedavilerinizi yaptırabilirsiniz. Burada şu farkı da belirtmek isterim ki sedasyon ile genel anestezi farklı işlemlerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birçok hastamız bu ikisini karıştırabilmektedirler. Sedasyon işleminde hasta normal nefes almaya devam etmekte ve verilen komutları az da olsa yerine getirebilmektedir. Ancak genel anestezi de, solunum entübasyon ile sağlanır. Entübasyon; solunum yolunun güvenliğinin bozulma ihtimaline karşı,hastanın hava yolunun korunması için özel aparatlar yardımıyla nefes almasının sağlanması işlemidir. Genel anestezi altında yapılan diş tedavileri yapılan tedavi planlamasına göre değişiklik göstermekle birlikte; çoğu zaman 1 ila 3 saat kadar sürmektedir.

    Peki genel anestezi altında diş tedavilerini yaptırmak kimler için daha uygundur? Detaylı bir şekilde belirtmek gerekirse şöyle sıralayabiliriz. Diş hekimi fobisi olan kişiler, lokal anestezi altında yapılamayacak cerrahi işlemler (çene kırıkları, kist oluşumları gibi), bebekler ve küçük çocuklar, lokal anestezi maddelerine karşı alerjik reaksiyon veren hastalar, uzun sürecek diş tedavilerini tek seansta bitirmek isteyen kişiler. Bu hastalarımız güvenli bir şekilde genel anestezi altında tedavilerini hasta konforu açısından çok daha rahat gerçekleşmektedir.

    Genel anestezi altında diş tedavileri yaptırmanın bazı avantajları da vardır. Lokal anestezi altında yapılan ve ağız bölgesini ilgilendiren büyük operasyonlar, ağzın o bölgesi uyuşuk dahi olsa uzun süre ağzın açık kalması sonucu çene eklemlerinde aşırı bir ağrı meydana getirebilmektedir. Bu durum hasta açısından oldukça rahatsızlık yaratmaktadır. Genel anestezide hasta tam uyku halinde olduğu için bu tür durumlar gözlenmemektedir. Ayrıca sistemik problemi olan hastalarda meydana gelebilecek problemler, damar yolu açık olduğu için gerekli ilaçlar verilerek düzeltilebilmektedir. Bunlara ilave olarak şunu da söyleyebiliriz ki hastada meydana gelen bilinçsizlik durumu hem avantaj hem de dezavantaj olarak değerlendiriliyor olsa dahi, fiziksel ve mental rahatsızlıkları olan kişilerde ideal bir diş tedavisi girişiminin yapılabilmesi için muhakkak bilinçsizlik meydana gelmesi gerekmektedir. Genel anestezi uygulaması ile bu durum tam olarak sağlanabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel anestezi verilmiş hasta; uygulamadan sonra, anestezi doktoru tarafından, birkaç saat altında gözetim altında tutulur. Hastanın, verilecek kontrol randevularına aksatmadan gelmesi oldukça önemlidir. Bu süreçte; daha önce ağız ve diş rahatsızlıklarına neden olan etkenleri hayatından çıkarmalı, özellikle beslenme ve ağız hijyeni ile diş hekiminin vereceği önerilerini özen göstererek uygulamalıdır.

    yaptırabilirler. Siz değerli okuyucularıma genel anestezi altında diş yaptıracaksınız önemli bir tavsiyede bulunmak istiyorum Her kurum da genel anestezi altında diş tedavisi yaptırmayın. Gelişen teknoloji ile birliklikte diş tedavileri genel anestezi altında yapılması gereken çocuklarda ve yetişkinlerde son derece konforlu ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan genel anestezinin tam teşekküllü bir hastane ya da poliklinik ortamında gerçekleştiriliyor olmasıdır. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli konu ise diş tedavilerini genel anestezi altında gerçekleştirecek olan diş hekiminin, bu konudaki tecrübesidir. Diş tedavileri özellikle birden fazla işlem yapılması gereken durumlarda uzun süreli tedavilerdir. Diş tedavilerini genel anestezi altında gerçekleştirebilecek deneyimi olan uzman diş hekimleri bu süreyi mümkün olduğunca kısaltmakta, aynı zamanda genel anestezi tekrarının da önüne geçebilmektedir. Bu çok ama çok önemlidir. Bu hafta size anlatacaklarım bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısı bir hafta diliyorum.