hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Dişlerim çok sızlıyor ne yapmalıyım?

    30.06.2021 Çarşamba | 09:19Son Güncelleme:

    Yaz aylarında sık sık tükettiğimiz dondurma ve soğuk içeceklerin dişlerimizi sızlatması diş hassasiyeti sorununa işaret etmektedir. Günümüzde artık çok sık karşılaştığımız bu rahatsızlık özellikle diş eti çekilmesi sonrası açığa çıkan kök yüzeyleriyle ilişkilidir. Diş hassasiyeti halkımız arasında kamaşma olarak da bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hassasiyeti özellikle sıcak, soğuk, şekerli ve ekşi yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle görülür. Bir diğer diş hassasiyeti sebebi de diş gıcırdatmasıdır. Diş gıcırdatma sonrası birbirine sürtünen dişlerin mine tabakasındaki aşınma, hassasiyete neden olmaktadır. Gereğinden fazla bastırarak dişleri fırçalamak ise diş hassasiyetinin diğer en önemli sebeplerinden biridir. Ayrıca asitli yiyecek ve içeceklerin sıklıkla tüketilmesi de diş hassasiyetine neden olabilir.

    Peki bu diş hassasiyeti neden olur? Neden dişlerimiz sızlar? Gelin bunun nedenini size kısaca anlatayım. Dişin ağız içinde görünür kısmı koruyucu bir diş tabakasıyla çevrilidir. Bu tabaka mine olarak adlandırılır. Hemen altında bulunan mikroskobik olarak görünebilen kanalcıklardan oluşan tabaka ise dentin olarak adlandırılır. Dişin dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur. Dişin kök yüzeyi yumuşak olan sement tabakasıyla çevrilidir. Bu tabaka mine tabakasına göre oldukça yumuşaktır. Kırık dişler, çürük dişler ve diş plağı da diş hassasiyetine neden olur. Şimdi dikkat etmeniz gereken önemli bir bilgiyi sizlerle paylaşacağım. Piyasada satılan diş beyazlatma ürünleri de diş hassasiyetine neden olabilir. Özellikle kafanıza göre aldığınız diş beyazlatma tozları dişlerinizi daha da aşındırır ne olur bu tür ürünleri diş hekiminize sormadan kesinlikle almayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki diş hassasiyeti olan hastalarımız nelere dikkat etmelidir? Öncelikle ağız ve diş bakımına oldukça özen göstermelisiniz. Dişinizin sert tabakasına zarar vermemek için yumuşak kıllı fırça kullanmalısınız. Çok sert fırçalama yapmamalısınız. Eğer çok kuvvet uygulayarak diş fırçalıyorsanız, daha az kullandığınız ellinizle dişlerinizi fırçalayın. Mesela sağ elinizi diş fırçalarken kullanıyorsanız hemen değiştirip sol eliniz ile dişlerinizi fırçalayın.

    Hassasiyet giderici macunlar düzenli kullanıldığında hassasiyete iyi gelebilir. Fazla asit içeren yiyecek ve içeceklerden mutlaka uzak durun. Diş hassasiyeti probleminiz varsa bu durumun daha da kötüleşmesine neden olur. Özellikle yaz aylarında dondurma ve soğuk içeceklerin tüketiminde dikkatli olun. Bu hafta size anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.