hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Dişlerimizin rengi neden değişir?

    24.08.2021 Salı | 09:57Son Güncelleme:

    Herkes daha beyaz ve parlak dişleri olsun ister. Fakat bu her zaman mümkün müdür? Dişlerimizin rengi neye göre değişir? Dişler zamanla neden renk değiştirir? Bu haftaki yazımı sizlerin bana sürekli sorduğu diş renklenmelerine ayırdım. Dişlerimizin mevcut rengi birçok faktöre bağlıdır. Bunların en önemlileri çevresel etkenler, gelişimsel etkenler ve genetik faktörlerlerdir. Çevresel etkenlere bağlı olarak dişlerimizde beyaz tonlardan kahverengiye doğru renklenmeler ya da kirlenmeler oluşabilmektedir. Gerekli diş tedavi uygulamaları yapıldığında ve çevresel etkenler ortadan kaldırıldığında dişlerimiz orijinal renklerine kolay bir şekilde kavuşabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalarımıza rutin olarak uyguladığımız diş taşı temizliği bunun için yeterli olabilmektedir.

    Gelişimsel etkenler ise dişin gelişim sürecine bağlıdır. Özellikle gebelik döneminde anne karnında bebeğin dişlerinin oluşması aşamasında kullanılan ilaçlar, annenin geçirdiği hastalıklar etkilidir. Bebek dünyaya geldikten sonra yine diş gelişimi bitene kadar dişlerin etkilenme ihtimali oldukça yüksektir. Bu gibi durumlarda genellikle bu problemlerin çözümü daha ileri tedavi yöntemleri ile mümkün olmaktadır.

    Genetik yapı olarak dişler daha beyaz veya sarı olabilir. Aynı zamanda kalıtımsal yapıdaki bazı bozukluklara bağlı olarak da dişlerde şekil ve renk bozuklukları da olabilmektedir. Eğer diş renklenmenizden rahatsızsanız mutlaka diş hekiminizden yardım isteyiniz. En önemlisi doğru teşhisin konulmasıdır. Kafanıza göre ya da internetten okuduklarınıza göre dişlerinize beyazlatma ürünleri uygulamayın. Diş hekiminiz sizlere etkene bağlı uygulanacak en iyi tedavi yöntemini önerecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevresel etkenler diş renklenmesinin en önemli nedenlerindendir. Bu renklenmeler asit ve travma ile oluşan aşınma ve çiziklere bağlı olarak, kullanılan ilaçlara bağlı olarak, diş fırçalama alışkanlıklarına bağlı olarak ve boyayıcı gıdalar kaynaklı görülebilmektedir. Sigarayı ise zaten belirtmeye gerek yoktur. Ağız ve diş sağlığımızın en büyük düşmanıdır ve dişlerimizin rengini berbat etmektedir. Yaşımız ilerledikçe de dişlerimizde yıpranmalar söz konusu olmaktadır ve bu yüzden dişlerde aşınma, sararma meydana gelebilmektedir Bunlar dışında kanal tedavili veya kanal tedavisi görmemiş fakat canlılığını kaybetmiş dişlerde de renklenmeler sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu tür durumlarda da diş hekiminize gitmeyi sakın ihmal etmeyin.

    Her yazımda belirttiğim gibi düzenli ve doğru bir ağız ve diş bakımı oldukça önemlidir. Doğru teknik ile diş fırçalamak ağız sağlığımızın temelini oluşturur. Bu temel ne kadar sağlam olursa karşılaşacağınız diş problemleri de o ölçüde az olacaktır. Bu hafta size anlatacaklarım bu kadar, bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum.