hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Diyabet hastalarında ağız diş bakımının önemi

    01.02.2021 Pazartesi | 09:04Son Güncelleme:

    Günlük ağız ve diş bakımına ilaveten düzenli diş muayeneleri genel vücut sağlığını korumanın ayrılmaz bir parçasıdır. Ağız ve diş sağlığımız ile ilgili belirtiler şeker hastalığını işaret edebilir. Diş hekimleri her yıl çok sayıda yeni vakanın teşhisinde rol oynamaktadır. Kontrolsüz diyabet kalp, böbrek ve göz gibi organların yanı sıra ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Diyabet hastalarında görülebilen en önemli ağız ve diş sorunları ağız kuruluğu, ağız içinde mantar enfeksiyonları, dişeti hastalıkları ve diş çürükleridir. Diyabetli hastalarda tükürük salgısının miktarının azalması nedeni ile tükürüğün dişleri yıkayıcı, çiğnemeyi kolaylaştırıcı etkisi kaybolmaktadır. Tükürük miktarının az olması gıdaların diş yüzeyine yapışıp plak gelişmesine ve daha sonra da diş taşlarının oluşmasına yol açabilir. Ağız kuruluğu birçok hastada yara iyileşmesinin gecikmesine ve iltihaplanmanın artmasına ve bunların sonucunda diş kayıplarına kadar giden problemlere yol açmaktadır. Ağız kuruluğunu azaltmak için diş hekiminizin tavsiye edeceği yapay tükürük preparatları kullanabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyabetli hastalar tükürüklerindeki şeker miktarının fazlalığı nedeniyle ağızda mantar enfeksiyonlarına açıktır. Protezlerin gece ağızdan çıkarılmaması ve sigara kullanımı da mantar gelişimini hızlandırmaktadır. Diş protezlerinin temizliğine dikkat edilmeli ve geceleri de mutlaka çıkarılmalıdır. Eğer diyabet hastasıysanız ve sigara kullanıyorsanız mümkünse hemen bırakmanın yollarını arayın.
    Yüksek kan şekeri seviyesi kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak dokuların beslenmesini olumsuz yönde etkilenir. Bu durum dişetlerinin dişlerden ayrılmasına ve çekilmesine neden olur. Zaman içinde diş ile dişeti arasında oluşan küçük cepler yeni bakteri odakları oluşturabilir. Oluşan bu diş eti cepleri diş kayıplarına neden olur. Bu süreç yaşanırken hasta ağrı ve dişlerde sallanmanın yanı sıra, dişetlerinde kanama ve ağızda kötü bir koku hisseder. Bu olaylara genellikle ağız içi iltihapları eşlik eder ve şeker kontrolünü de güçleştirir. Unutmayın ki ilerlemiş bir dişeti iltihabı ancak cerrahi müdahale ile iyileşebilir. Kan şekeri kontrolsüz seyreden şeker hastalarında tükürükteki yüksek şeker seviyesi bakteriler için harika bir besin kaynağı olmakta ve bunun sonucunda kolaylıkla çürükler ortaya çıkmaktadır.

    Diyabet Hastalarına Ağız ve Diş Sağlığı Konusunda Öneriler

    Diş eti hastalıklarının önlenmesi için her şeyden önce şeker kontrolünün çok iyi sağlanması ve düzenli ağız bakımı gereklidir. Her yazımda size belirttiğim gibi dişler günde en az 2 defa ve en az 2 dakika fırçalanmalı. Şeker hastalarında ara öğünlerin de bulunması nedeniyle diş fırçalama sayısının arttırılması gerekebilir. Diyabet hastalarımız yumuşak diş fırçalarını tercih etmelidir. Dilin üzerindeki birikintilerin de fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Diş aralarındaki bakterileri uzaklaştırmak için günde en az bir defa diş ipi kullanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Ayrıca ağız ve diş sağlığını korumak için altı ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmek gereklidir. Sadece dişiniz ağrıdığı zaman ya da diş etiniz kanadığı zaman değil, hiçbir sorununuz yokken de diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyabet diş tedavilerine engel mi?

    Diyabetin kendisi ve insülin kullanımı, ağız içi müdahaleler için bir engel ya da tehlike oluşturmaz. Kontrol altında olmayan diyabetlilerde ciddi diş müdahalelerinden önce sağlık kontrolü yapılması gereklidir. Hastanın kan şekeri yüksek ise diş çekimi ve dişeti müdahaleleri mümkünse şeker kontrolü sağlandıktan sonra yapılmalıdır. Kanama ve enfeksiyon nedeniyle riske edilmemelidir. Özellikle belirtmek isterim ki kontrol altında olan diyabet hastalarının implant tedavisi yaptırmasında bir sakınca yoktur.

    Diyabet hastasıysanız hangi durumda diş hekimine başvurmalısınız?

    Eğer fırçalama veya yemek esnasında ortaya çıkan dişeti kanamalarınız oluyorsa ve dişetinizde kızarıklık, ağrı, hassasiyet ve şişlik varsa mutlaka diş hekiminize başvurun. Dişetlerinizde çekilmeler görüyorsanız ve buna kötü bir ağız kokusu eşlik ediyorsa geç kalmış sayılmazsınız, korkmayın. Hekiminizin size uygulayacağı tedaviler ile diş taşlarından kurtulacak ve diş hassasiyetiniz azalacaktır. Diş çürükleri bazen arayüzlerde kaldığı için hiçbir belirti vermeyebilir. Ani başlayan bir diş ağrınız varsa asla ihmal etmeyin ve en kısa sürede diş hekiminize başvurun.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak eğer diyabet hastasıysanız düzenli ilaç kullanımı, kontrollü beslenme, iyi bir ağız hijyeni ve diş hekimi kontrolleriyle ağız sağlığınızı korumak ve kendi dişleriniz ile yaşamak daha kolay ve keyifli olacaktır.

    Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.