hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Düzenli diş hekimi kontrolü ile kansere geçit vermeyin

    25.01.2021 Pazartesi | 09:59Son Güncelleme:

    Diş hekimleri sadece diş çürüklerini değil, yanak ve dudak içleri, dil ve dudak üstü ile diş etlerinde oluşabilen kanserleri de fark ediyor. Ağız içi kanseri oldukça dikkat edilmesi gereken bir kanser türüdür. Her yıl birçok insan bu kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ağız içi kanserleri biz diş hekimlerini yakından ilgilendiriyor. En büyük avantajımız hemen fark edilebilmesidir. Tabii düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidiyorsanız ve hekiminiz de dikkatli inceleme yapıyorsa.. Benim her yazımda size söylediğim ‘altı ayda bir diş hekiminize uğrayın’ önerisi sadece diş çürüklerinden değil, kanserden korunmak açısından da önem taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız içi yaralar 3-4 hafta içinde geçmiyorsa dikkatli olun!

    Ağız içi kanserleri ikiye ayrılır. Bunlar gırtlak bölgesi ve ağız içi (dudak içi, dudak üstü, dil üstü, dil altı, yanak ve diş eti) bölgesi kanserleridir. Ağız içi kanserleri en sık olarak yanak içlerinde, dil altında ve dudak içinde görülmektedir. Aft diye adlandırdığımız lezyonlar bazen hastalar hatta bazen hekimler tarafından bile ihmal edilebilmektedir. Bu tip yaralar 3-4 hafta içinde geçmiyorsa mutlaka diş hekiminize başvurun. Ağız içi kanserlerin en önemli belirtileri şöyle sıralanabilir. Ağız hijyeni eksikliği, sigara ve alkol kullanımı, tütün çiğnenmesi, diş protez vuruklarıdır.

    Diş protezi olanlar dikkat!

    Protez kullanan hastalarıma en önemli tavsiyelerimden biri protezden kaynaklanan vurukları ciddiye almalarıdır. Vuran bir protez ‘nasıl olsa alışırım’ mantığı ile diş hekimine gösterilmezse, oradaki mukoza hasar alabilmekte ve dış etkenlerin de tesiri ile zamanla orada tümör oluşabilmektedir. Sigara ve ağız hijyeni eksikliği de ağız kanseri riskini arttırmaktadır. Ağızda bu tür oluşumlar fark edildiğinde önce diş hekimine başvurmak gerekir. Diş hekimi muayene sonrası gerekli görürse doku örneği alarak patolojiye gönderebilir. Laboratuvardan gelen sonuca göre hasta bu konuda uzman hekimlere yönlendirilerek gerekli tedaviler biran önce başlatılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız içi kanser belirtileri

    Gözle görülebilen farklı tip oluşumlar yani daha önce farketmediğiniz, dille hissedilen şişkinlik veya farklılıklar ağız içi kanserin belirtilerindendir. Bunların yanında dilde hafif uyuşma, konuşurken sesleri eksik ya da yanlış söyleme, başka bir nedeni olmayan yutkunma zorluğu da ağız içi kanserin belirtilerinden olabilir. Ağzınızda görünürde nedeni olmayan acı veya ağrı hissi de varsa mutlaka bu durumu da önemseyiniz.

    Düzenli kontrol şart!

    Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri düzenli kontroller sayesinde ölümcül olmaktan yavaş yavaş çıkıyorsa, ağız içi kanserleri de düzenli olarak altı ayda bir yapılacak diş hekimi kontrolü sayesinde erken teşhis edilerek ölümcül olmamaktadır. Mutlaka ama mutlaka ağız hijyeninize maksimum özen göstermenizi ve diş hekimi kontrollerinizi aksatmamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Halkımız arasında bu konu çok fazla önemsenmese de rutin ağız içi kontrolleri sizi çok önemli rahatsızlıklardan koruyabilmektedir. Diş hekimleri ağız içi kanserlerin erken teşhisinde ilk basamağı oluşturmaktadır. Sadece ağrıyan dişiniz için veya kanayan diş etiniz için değil, ağzınızda geçmeyen bir yara da olduğunda da mutlaka diş hekiminizi ziyaret ediniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.