hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Eyvah dişimde iğne kırılmış, ne yapmalıyım?

    05.10.2020 Pazartesi | 12:29Son Güncelleme:

    Son zamanlarda hastalarımdan sıklıkla duyuyorum bu soruyu. Aslında dişin içinde kırılan iğne değil bizim kanal tedavisi sırasında sıklıkla kullandığımız el eğeleri ve nikel titanyum döner eğe sistemleridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kök kanal tedavisi sırasında kullandığımız bu aletler dişin içinde yani kök kanalları içinde zaman zaman kırılabiliyor. Bu durum dişlerinizi kurtarmak için yaptığımız tedavilerimizi de olumsuz etkiliyor. Burada başarısızlığa yol açan aslında alet parçasının kendisi değil, kök kanalında temizlenip dezenfekte edilemeyen alanların kalması ve hastalığın ilerleyerek devam etmesine yol açmasıdır. Unutulmamalıdır ki kanalda alet kırılması gibi bir durum, en deneyimli endodontistin (kanal tedavisi uzmanının) bile başına gelebilecek komplikasyonlardandır. Diş hekiminin kanal tedavisi sırasında aleti kırması onun başarısız ve dikkatsiz bir hekim olduğunu göstermez.

    Paniğe gerek yok!

    Bu alet (eğe) kırılması istinasız her hekimin ve hastanın başına gelebilir. Hastalarımız paniğe kapılmasın. Bunun için özel olarak hazırlanmış kırık alet çıkarma setleri piyasada mevcuttur. Ultrasonik sistemlerle de kök kanalının uç kısmında çok fazla sıkışmamış kırık eğeler rahatça çıkarılabiliyor. Hem tedavi süresini kısaltan hem de başarıyı yükselten nikel titanyum aletler dişin kök ucunda apse veya lezyon olmadığı halde kanalda kırılsa bile diş ağız ortamında yüzde 90’ın üzerinde sağlıklı bir şekilde kalıyor.

    Asıl sorun yanlış anlatılması!

    Burada asıl sorun bir meslektaşımızın yaptığı hatayı diğer meslektaşımızın hastaya abartarak anlatması ve hastanın aşırı derece panik olmasıdır. Özellikle buradan hastalarımıza tekrar söylüyorum dişinizde bir alet (eğe) kırıldığı zaman panik olmayın ve bunun da bir çözümünün olduğunu unutmayın. Fakat bazı durumlarda bizim de işimiz zorlaşır. Kırılmış bir eğe kanalın kök ucundaki bölümde ise çıkartılması daha zor olur. Ancak bu durumda da, eğenin by-pass denilen yanından geçerek tedavinin tamamlanması veya yan bir kanal varsa tedavi edilerek işlemin bitirilmesi gibi seçenekler de mevcuttur. Kanal aleti hiçbir şekilde çıkarılamıyor, ancak tedavi başarısını olumsuz etkileyebileceği düşünülüyorsa en son çare olarak cerrahi bir işlem ile iyileşme sağlanabilir ve çekim düşünülen dişiniz uzun yıllar ağzınızda kalabilir. Yazıma son verirken siz değerli okuyucularıma koronavirüs pandemisi nedeniyle maske, mesafe, temizlik üçlüsünü tekrar hatırlatmak isterim. Hepinize sağlıklı, diş ağrısız iyi haftalar dilerim.