hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Gecenin bir yarısı diş ağrınız tutarsa ne yapmalısınız?

    01.03.2021 Pazartesi | 09:16Son Güncelleme:

    Şiddetli bir diş ağrısı diş hekiminizi göremeyeceğiniz bir zamanda, örneğin gecenin ortasında aniden ortaya çıkabilir. Bu acı tecrübe hemen hemen hepimizin başına gelebilir. Bu yüzden biraz olsun ağrı ve acıyı dindirmek için size önemli tavsiyelerde bulunacağım. Eğer aşağıda yazdığım yöntemleri uygularsanız en azından diş hekiminize gidene kadar biraz daha rahatlar ve daha az stres yaşarsınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi evde basit bir şekilde uygulayabileceğiniz yöntemlere bir göz atalım. Bu yöntemlerden ilki soğuk komprestir. Diş ağrınıza şişkinlik eşlik ediyorsa yanağınızın dışına (20 dakika aralıklarla 20 dakika boyunca) soğuk bir kompres tutmak biraz rahatlama sağlayabilir.

    Yapılan araştırmalar soğuğun bölgeyi uyuşturduğunu ve bunun da rahatlama sağladığını, aynı zamanda şişkinliği ve iltihabı azalttığını bildirmiştir. Uygulayacağınız soğuk kompres uzun sürmeyen bir rahatlama sağlasa da en azından uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. Bir diğer faydalı çözüm ise karanfil yağıdır.

    Karanfil yağı, diş ağrısı ve şişliği geçici olarak azaltmak için kullanılabilir. Diş ağrınız için bir pamuk topuna birkaç damla karanfil yağını emdirin. Pamuk topunu nazikçe dişinizin ve diş etinizin ağrılı bölgesine sürtün. Yarım saat içinde etkisini göstermeye başlayacaktır. Karanfil yağı içerdiği öjenol sayesinde doğal bir anestezik özellik gösterir. Bu yüzden ağrınızın azalmasına yardımcı olur. Tadı biraz değişik olduğu için hoşunuza gitmeyebilir. Ama unutmamak gerekir ki hiçbir şekilde temel sorunu çözmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzlu su ile çalkalama ise acil durumlarda diş ağrınızı azaltmaya yarayan diğer bir yöntemdir. Dişiniz ağrıyorsa ve diş etleriniz şişmişse, ağzınızı ılık tuzlu suyla yıkamak hafifte olsa rahatlama sağlayabilmektedir. Bir bardak ılık suya birkaç çay kaşığı tuz ekleyin. Karışımı ağzınızın etrafında gezdirin ve sonra suyu tükürün. Bir diş ağrınız olduğunda ılık su yatıştırıcı bir etki sağlayarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olurken tuz da diş eti dokunuzdaki şişliği azaltacaktır. Ama bunlar sadece geçici çözümlerdir.

    Şiddetli diş ağrısıyla başa çıkmak için reçetesiz satılan ilaçları kullanma talimatlarına göre alabilirsiniz. Mutlaka ilacı almadan önce prospektüsünü okuyunuz. İlacı parçalayıp dişinizin üzerine koymayınız. Özellikle ağrıyan dişinize kesinlikle aspirin veya benzer kimyasal alkollü maddeler tatbik etmeyiniz bu tür maddeler asidik olduklarından hem ağrıyı dindirmeyecek hem de o bölgede yumuşak dokuda yanıklara ve ikinci bir ağrının eklenmesine sebep olacaktır. Ağrı kesici ilaçlar diş hekimi randevunuzu beklerken size fayda sağlamaktadır. Ağrınızı ilaçla gidermeye çalışır ve tedavi ettirmezseniz dişiniz daha da kötüleşebilir.

    Ne zaman diş hekimine gitmeliyim?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağrıyan dişinizi hiç vakit kaybetmeden hemen randevu alın ve diş hekimine gösterin. Diş abseniz yanında ateş ve yüz şişmeniz varsa ve diş hekiminize görünemiyorsanız tedavi için acil servise gidin. Birçok farklı diş rahatsızlığı diş ağrısına neden olabilmektedir. Bunlar arasında en önemli sebep çürüklerdir.

    Dişlerinizi çürüklerden korumak için günde iki kez fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın. Kontroller için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz de önemlidir. Bir çürüğü erkenden fark ederseniz, size sancılı bir diş ağrısı vermeden önce algılanabilir ve tedavi edilebilir. Yukarıda bahsettiğim yöntemler sadece diş hekimi randevunuzu beklerken sizi biraz da olsun sakinleştirecek ve rahatlatacak yöntemlerdir. Asla ama asla sorunu çözen yöntemler değildir.

    Eğer gecenin bir yarısı diş ağrınız tuttuysa geçici olarak bu yöntemlerden faydalanabilir, sabah ilk iş olarak diş hekiminize başvurabilirsiniz. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.