hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Gömük 20 yaş dişi ameliyatı gerçekten korkutucu mu?

    20.07.2020 Pazartesi | 10:56Son Güncelleme:

    Halkımız arasında en çok korkulan diş tedavileri arasında gömük 20 yaş dişlerinin cerrahi olarak çekilmesi gelmektedir. Hastalarıma gömülü 20 yaş dişinizin çekilmesi gerekiyor dediğimde yüzlerindeki ifade gerçekten çok vahim oluyor. Peki gerçekten sanıldığı kadar zor bir ameliyat mı gömük 20 yaş dişi çekimi? Çekildikten sonra o hep duyduğunuz kötü senaryo sizi de bekliyor mu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şiş bir surat, mor bir yüz, yemek yiyememek, ağzının tam açılmaması vb. değişiklikler. Hepinizin aklına bunlar geliyor olmalı. Ama işin aslı gerçekte öyle değil. Bir kere diş hekiminiz ya da çene cerrahınız size gömülü 20 yaş dişi çekimi kararı vermişse ne olur internete girip videolarını izlemeyin. Bu sizin daha da panik yapmanıza neden olacak. Deneyimli bir diş hekimi ve çene cerrahının ellerinde gayet güvende olacağınıza emin olun. Size tek tavsiyem sterelizasyon kurallarının mükemmel bir şekilde gerçekleştirildiği diş kliniklerini tercih edin.

    20’lik diş çekimi sonrasında neler yapılmalıdır?

    Gömülü 20’lik diş çekimi sonunda bir cerrahi girişimdir ve bizlere gelen en sık şikayetlerden birisi ağrıdır. Bu ağrıları yaşamamanız ya da daha hafif atlatmanız ve diş çekim bölgenizin iltihaplanmaması için sizlere çok önemli tavsiyeler vereceğim.

    • 20’lik diş çekimi sonrasında hekiminizin ağzınıza yerleştirmiş olduğu tamponu en az bir saat ağzınızdan çıkartmayın.

    • 20’lik diş çekimi sonrasında en az 2 ya da 3 gün sigara içmeyiniz. Sigara yara iyileşmesine engel olacağı için bölgenin iltihaplanmasına neden olabilir.

    • 20’lik diş çekimi sonrasında en az 2 saat kadar herhangi bir şey yiyip, içmeyiniz.

    • 20’lik diş çekimi sonrasında en az 2 gün aşırı sıcak ve aşırı soğuk içecekler tükemeyiniz.

    • 20’lik diş çekimi sonrasında hekiminiz size bir reçete yazacaktır. Bu ilaçları alınız ve zamanında düzenli olarak kullanınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Çekim bölgesine atılan dikişleri aldırmak için bir hafta kadar sonra hekiminize yeniden başvurunuz. Ve bu süreyi ertelemeyiniz.

    • Çekim sonrasında bölgede şişlik oluşmaması için soğuk kompres uygulaması yapınız. Buna ilave olarak 24 saat boyunca 20 dakika aralıkla buz kompresi uygulayını. Bu şişlik oluşumunu en aza indirecektir.

    • Eğer çekim bölgesinde şişlik olursa ne olur panik yapmayınız, bu şişlikler 48 saat sonra tamamen geçer.

    • Çekim bölgesini fırçalamayınız. Bu bölge haricinde diğer dişlerinizi fırçalamaya devam ediniz.

    20’lik diş çekimi sonrasında ağız bakımı nasıl olmalıdır?

    Yara yerinizi kesinlikle el ile oynamayınız. Bu iltihap oluşmasına neden olabilir. İlk 24 saat içerisinde 20’lik dişinizin çekildiği bölge ile yemek yemeyiniz. Sigara kesinlikle içmeyiniz.

    Değerli okuyucularım yukarıdaki tavsiyelerimi uygularsınız gömük 20 yaş dişi ameliyatınız beklediğinizden çok daha rahat geçecektir.

    Hepinize diş ağrısız, sağlıklı günler dilerim.