hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    İdeal ağız ve diş bakımı nasıl olmalı?

    04.08.2020 Salı | 09:14Son Güncelleme:

    Bu haftaki yazımda ağız ve diş sağlığınızı nasıl daha iyi koruyabileceğiniz hakkında size önemli bilgiler vereceğim. Eğer aşağıda anlattıklarımı dikkatli bir şekilde uygularsanız, dişlerinizdeki parıltıyı en kısa sürede göreceksiniz. İdeal ağız hijyeni dişlerimizin mikrop plağından tamamen arındırılması ile sağlanır. Gün içerisinde, yaşamımızı sürdürmek için yiyip içtiklerimiz plağın tekrar oluşmasına neden olur. Plak olgunlaşmadan, yani yeterli mikrop nüfusuna ulaşmadan, diş üzerinden uzaklaştırılırsa dişlerimize ve diş etlerimize zarar veremez. Bu bilgi dişlerinizi günde en az 2 defa fır¬çalayın denilmesinin ardındaki nedendir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dişlerimiz dört boyutludur. Ön, arka, yan ve çiğneyici yüzleri vardır. Mikrop plağı tüm yüzlere, özellikle girintili çıkıntılı yerlere yapışır. Ama insanlar genellikle sanki dişlerin sadece ön yüzleri kirlenirmiş gibi sadece oraları fırçalarlar. 40 saniye gibi süren, bu eksik fırçalama işlemi de, sadece fırçalanan bölgeleri korur. Fırçalanmayan yerlerde ise; özellikle arka dişlerin çiğneme yüzleri ve dişlerin ara yüzlerinde plak faaliyetleri bütün hızıyla devam eder. Yani bu bölgelerde çürük ve dişeti hastalığı için gerekli ortam sağlanmış olur. Bu yüzden sadece dişlerimizin ön yüzünü fırçalamak doğru değildir. İdeal ağız hijyeni, dişlerimizin tüm yüzeylerini plaktan tamamen temizlemekle olur. Bu genelde yapıldığı gibi 40 saniye fırçalama ile sağlanamaz. Dişlerinizin ön, arka ve çiğneyici yüzleri kaliteli yumuşak bir fırça ile yeterli süre (yaklaşık 1.5 dakika) fırçalanmalıdır. Bu şekilde tüm yüzlerin fırçalanması ağız-diş sağlığınızın yüzde 80′lik kısmını korur. Dişlerimizin ara yüzleri hâlâ plakla kaplıdır. Fırça kıllarının bu ara yüzlere ulaşması imkansızdır. Dişlerimiz dirsek temasıyla dururlar ama bir blok gibi de birbirine yapışık değillerdir. Dolayısıyla dental plak da dişlerimizin arasına rahatça yerleşir, orada olgunlaşır. Çünkü düzenli bir fırçalama ile bile buralara ulaşılamaz. Belki çok küçük alanlardan bahsediyoruz ama konuklarımızın da gözle görülmeyecek kadar küçük olduğunu ve bi¬zim küçük dediğimiz alanda trilyonlarca sayıya ulaştıklarını düşünürsek, bu bölgeleri ne kadar ciddiye almamız gerektiğini anlarız. Fırçanın giremediği bu ara yüzler diş-lerin şekline, dizilimine göre diş ipi, ara yüz fırçası ya da özel dental kürdanlarla mekanik olarak temizlenmeli, yani plak uzaklaştırılmalıdır. Bu bilgi ‘‘fırçaladığım halde dişlerim çürüyor’’unda cevabıdır. Dişlerinizi düzenli fırçalamanıza rağmen derin çürükler, diş kaybı, dişeti çekilmesi ve kanaması gibi ileri diş ve dişeti sorunları yaşamanızın temel sebebi, bu ara yüzlerin temizlenememesi ve buradan başlayan sorunların devamıdır. Dişlerinizi düzenli olarak günde iki defa fırçalıyorsanız ama yine de dişlerinizde çürük oluşuyor ve diştaşı oluşumundan kurtulamıyorsanız mutlaka aşağıdaki hatalardan birini yapıyor olmalısınız.

    Hata 1: Kısa fırçalama süresi

    Diş fırçalama sürenizi çok kısa tutuyor olabilirsiniz. Normalde fırçalama süresi 1.5-2 dakikadır. Pek çok kişi bu süreyi azami 40 saniye kullanır. Bu sürede de genellikle ön dişler ve dişlerin görünen yüzeyleri fırçalanır. Ancak dişlerimizin dilimize ve damağımıza bakan yüzleri ile çiğneme yaptığımız yüzeyleri bu süreden nasibini alamaz. Oysa bu¬ralar da plakların tutunmasına elverişli yerlerdir.

    Hata 2: Sert fırça

    Daha temiz olacağına inandığınız için dişlerinizi sert fırçayla da fırçalıyor olabilirsiniz. Sert fırça dişetinde travma yaratır ve bu durum karşısında dişeti geri çekilir, diş kökleri açığa çıkar. Mine tabakası da aşınır. Fırça sert olduğu için girintili çıkıntılı yerlerin temizliğinde gerekli esnekliği gösteremez ve buralarda da çürükler oluşur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hata 3: Diş ipi kullanmamak

    Dişlerinizi yumuşak bir fırçayla 3 dakika fırçalıyorsanız ve yine de çürükleriniz varsa, diş ipi ya da özel diş kürdanı kullanmıyorsunuz demektir. Dişlerinizin ara yüzü yeterince temizlenmediği için minik ara yüz çürükleri oluşmakta ve bunlar farkında olmadan daha da ilerleyerek büyük çürüklere neden olmaktadır.

    Eğer yukarıdaki saydığım bu hataları düzeltir ve ağız hijyeninize gereken önemi gösterirseniz dişlerinizdeki kaybı en aza indirecek ve kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz. Unutmayın sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir ağızda başlar.

    Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum.