hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Kanal tedavisi neden yenilenir?

    09.11.2020 Pazartesi | 10:05Son Güncelleme:

    Herkese merhabalar. Bundan önceki yazılarımda size kanal tedavisi hakkında bilgiler vermiştim. Kanal tedavisi bildiğiniz üzere dişinizi çekilmekten kurtaran daha doğrusu dişinize yeniden hayat veren bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisinin bir özelliği de gerekli durumlarda yenilenebilir olmasıdır. Kanal tedavisi yenileme işlemine endodontik retreatment denir. Kliniklerimizde sıklıkla uygulanan bir tedavidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi durumlarda kanal tedavisi yenilenmelidir?

    Eski kanal tedavisi dolumunun iyi bir şekilde yapılmadığı ve kanal tedavisinin üstündeki restorasyonun sızdırdığı ve bu sebeple kanal tedavisinin enfekte olduğu durumlarda kanal tedavisinin yenilenmesi gerekmektedir. Önceki tedavide var olan lezyonun iyileşmediği gözlenen durumlarda ya da yaptığımız kanal tedavisi sonrası yeni oluşan bir lezyon olduğunda kanal tedavisini mutlaka yenilemeliyiz. Ayrıca köprü ayağı olarak kullanılacak dişin kanal dolgularının kötü ve sağlıksız yapıldığını düşündüğümüz durumlarda da yapılabilir.

    Kanal tedavili dişlerinizi 6 ayda bir kontrol ettirin!

    Kanal tedavisi bitmiş dişlerinizin tedavisi iyi yapılmamış olsa da bazen hiç ağrı vermeyebilir. Bu yüzden dikkatli olmakta ve dişlerinizi 6 ayda bir diş hekiminize kontrol ettirmenizde çok fayda vardır. Dental ve radyografik muayene sonrası olumsuz bir durum görürsek kanal tedavisinin tekrarlanmasına karar veririz. Kanal tedavisi yenileme işlemi köprüden önceki son çıkış olabilir yani dişi kurtarmak için tek seçenek olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanal tedavisi yenileme nasıl bir prosedürdür?

    Kanal tedavisinin yenilenmesi daha önceden yapılan kanal tedavisi işlemi gibi yapılır ve aşamaları da kanal tedavisine benzerlik gösterir. Kanal tedavisi yenileme işleminde dişin kanalını yeniden açarız ve eski olan kanal içi dolgu malzemesini çıkarırız. Enfeksiyona sebep olabilecek ek bir kanal ya da ulaşılamayan bir bölge olup olmadığını dikkatlice kontrol ederiz.

    Daha sonrasında kanalı temizler ve son derece modern aletlerle dezenfekte ederiz. Eğer gerekli ise kanallara ilaç koyar ve tedaviyi sonraki seanslarda tamamlayabiliriz. Kanal tedavisi yenileme işlemi tamamlandıktan sonra geçici ya da daimi bir dolgu malzemesi ile dişi kapatırız. Gerekli durumlar bazı dişlerin kaplanması gerekebilir.

    Yukarıda saydığım işlemlerin hepsi lokal anestezi altında yapıldığından hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezsiniz. İşlem sonrasında ise kısa süreli ağrılarınız olabilir ama 3 gün içinde geçmesini bekleriz.

    Hekimin bilgisi, tecrübesi ve uygun donanıma sahip olması ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Uygun şartlarda yapılırsa retreatment başarı şansı %80-90’nın üzerindedir. Bu konu hakkında söyleyeceklerim bu kadar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum.