hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Kurban bayramının tadı sağlıklı dişler ile çıkar!

    13.07.2021 Salı | 11:44Son Güncelleme:

    Beslenme alışkanlıklarımız tatil zamanlarında, özellikle de bayramlarda çok değişmektedir. Kurban Bayramı tatilinde çok fazla tüketilen kırmızı etin yanında tatlı ve hamur işi yiyeceklerini de sıkça tükettiğiniz için ağız ve diş sağlığı açısından çeşitli sorunlar yaşayabilmektesiniz. Bu haftaki yazımı bayramda diş ağrısı çekmeyin diye kaleme aldım. Her bir tavsiyemi dikkate alınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayramda diş sorunlarını en aza indirmek için dikkat edilmesi gerek çok önemli noktalar vardır.

    Bayram öncesi dişlerinizde bulunan mevcut çürüklerin ağrıya neden olabileceğini unutmayın ve mutlaka tedavilerini yaptırın.

    Ağız hijyeninize çok dikkat edin. Etin sık ve fazla tüketimine bağlı olarak dişlere ve diş arası boşluklara sıkışabileceğini ve buna bağlı olarak ağız kokusu problemleri yaratabileceğini aklınızın bir köşesinde bulundurun.

    Diş aralarına sıkışan gıda atıklarını kesinlikle kürdan vb. gibi sert aletlerle uzaklaştırılmaya çalışmayın. Bu şekilde diş etlerinize oldukça çok zarar verirsiniz. Kürdan ile dişlerinizi karıştırma olayına son verin.

    Bayramda dikkatli olmanız gereken bir diğer nokta da et tüketimi sırasında sert bir kemik parçası ile dişinizi kırılabileceğinizdir. Ne olur çok sert yiyecekleri dişleriniz ile kırmaya kalkmayın ve birşeyler yerken dikkatli olun. Hiç ummadığınız anlarda diş kırılması ya da protezinizin ağzınızdan çıkması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca öğün aralarında eğer diş fırçalayacak zamanınız yoksa bir parça peyniri uzun bir süre çiğnemek suretiyle tüketebilirsiniz. Bu sayede çürüğe sebebiyet veren mikroorganizmaların asit ataklarına karşı dişlerinizi bir miktar korumuş olursunuz.

    Bayramlarda diğer bir konuda tatlılardır. Tatlı tüketimi ise direkt olarak çürük gelişimini etkilemektedir. Tatlı tüketildikten sonra diş bakımı iyi yapılmazsa dişler çürümeye daha da yatkın hale geleceklerdir. Ayrıca dişlerde bulunan mevcut çürükler daha da büyüyerek ağrıya neden olacaktır. Özellikle tatlı tüketiminizi azaltmanızı aşırıya kaçmamanızı tavsiye ederim.

    Dişlerinizi düzenli bir şekilde bundan önceki yazılarımda hep belirttiğim gibi fırçalamaya devam edin ve mutlaka diş ipi kullanın.

    Bu hafta size söyleyeceklerim bu kadar. Hepinize çok mutlu bir bayram diliyorum. Sağlıklı ve diş ağrısız huzurlu bir şekilde bayram coşkusunu yaşamız dileğiyle...