hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Pandemi süreci dişlerimizi ve çene eklemimizi yıprattı!

    28.12.2020 Pazartesi | 09:10Son Güncelleme:

    2020 yılının bu son yazısında sizlerle yeniden değişik bir konuyla daha birlikteyim. Coronavirüs pandemisinin neden olduğu stres ve kaygının uyku sırasında diş sıkma (bruksizm) sorununu arttırdığını gözlemlemeye başladık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş gıcırdatma, diş sıkma ya da tıp dilindeki adıyla “bruksizm” çoğunlukla yoğun stres yaşayan kişilerde görülen bir sorundur. Özellikle uyku sırasında gerçekleşen diş gıcırdatma genellikle dişlerin aşınmasına neden olur.

    İlerleyen durumlarda çene ekleminde de yıpranmaya yol açabilir. Bunun sonucunda kulak ağrısı, baş ağrısı ve çene ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrı zaman zaman şiddetlenebilir ve uzun sürebilir. Bruksizmin pandemi sürecinde artan kaygı ve stresle daha sık görülmeye başlandığı yapılan çalışmalarla da dikkat çekmektedir.

    Hastalarımız ne yazık ki farkında değil!

    İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde toplumumuzda stres ve kaygı bozukluğunun oldukça arttığını biliyoruz ve gözlemliyoruz. Birçok kişi uykuda dişlerini sıktığının farkında bile olmuyor. Yalnız yaşayan kişilerde bu durumun farkına varmak daha da zor oluyor. Bu kişileri uyurken gözlemleyenlen, diş gıcırdatma sorunları olduğunu dile getirebiliyor. Diş gıcırdatma sorununuz varsa ve erken teşhis edilip önlem alınamazsa çene ekleminizde ilerleyici bir dejenerasyon oluşabilir. Bunun sonucunda çenede, kulakta ve başta ağrının yanı sıra ağız hareketiyle birlikte ekleminizden ‘klik’ diye bir ses gelmeye başlayabilir. Daha ilerlemiş olgularda ağız açıklığında kısıtlılık olması da mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekiminiz kolaylıkla teşhis koyabilir!

    Diş sıkma probleminiz varsa yukarıda da dediğim gibi farkında olmanız biraz zordur. Ama dişlerinizin durumu bu rahatsızlığı teşhis etmede önemli bir rol oynar. Dişlerde açıklanamayan kırıklar, aşınmış ve hassas dişler, yanak içinde beyaz çizgi oluşumu diş hekiminizin gözünden kaçmayacaktır.

    Gece plağı oldukça faydalı!

    Dişlerini sıkan bir hastada önereceğimiz ilk tedavi gece plağıdır. Dişlerinizin kalıbı çıkartılarak, tercihen üst dişler için hazırlanacak bu plak, gece boyunca çene ekleminizi korumak için genellikle yeterli bir önlemdir. Bunun yanı sıra elma gibi sert meyvelerin ısırılarak değil, bıçakla küçük parçalara bölünerek yenmesi, sakız çiğnenmemesi, sert besinlerin tüketilmemesi gibi çene eklemindeki yükü azaltmaya yönelik önlemler almanız da oldukça faydalı olacaktır. Tedavide gece plağının bir alternatifi masseter kasına botoks uygulamasıdır.

    Çiğneme kası olan massetere botoks uygulayarak kasın gücünü ve böylece ekleme binen yükü azaltmamız mümkün olmaktadır. Tek dezavantajı botoks etkisinin kısa süreli olması ve tekrar uygulama gerektirmesidir. Botoks işlemi sırasında hissedeceğiniz ağrı oldukça düşüktür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok ilermemiş vakalarda özellikle çene ekleminde meydana gelen sorunlar nedeniyle şiddetli ağrısı olup ağız açıklığı azalmış hastalarımızda çene cerrahisi uygulamaları, eklem artroskopisi de yapmaktayız. Eğer stresle başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız ve kaygı bozukluğunuz üst düzeyde ise sizin için psikiyatrik desteğin yararlı olabileceğini önemle belirtmek isterim.

    Artık aşılanma sürecine geçiyoruz. İnşallah koronavirüsten yakın zamanda kurtulup eski günlerimize döneceğiz. Ama aşının etkisini görene kadar maske, mesafe ve temizlik üçlüsüne maksimum özeni göstermeye devam edelim. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum. 2021 yılının hepimiz için daha sağlıklı, daha huzurlu bir yıl olmasını temenni ederek mutlu yıllar dilerim.