hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Yirmilik dişlerde bir rahatsızlık olmasa da çekilmesi gerekir mi? 

    14.07.2020 Salı | 10:31Son Güncelleme:

    Alt ve üst çenede ikinci azı dişlerin sürmesinden daha sonra sürmeye çalışan, diş dizilim sırasında en sonda yer alan azı dişlerimiz bulunmaktadır. Bu dişler üçüncü azı dişler olup, genellikle 16-20 yaş aralığında sürmeye çalışırlar. Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve kişi 25 yaşına geldiği halde halen sürmemişse bu dişlere “gömülü 20 yaş dişi” denir. Çenedeki tüm dişlerin gömülü kalma ihtimali vardır ancak en sık gömülü kalan dişler alt üçüncü azı dişlerimiz yani alt yirmi yaş dişlerimizdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmaları ile ilgili birçok görüş ortaya atılmış bulunmaktadır. Genetik olarak anne ve babadan gelen çene ve diş yapısı problemleri, beslenme alışkanlıkları, çenede enfeksiyon, kist gibi patolojik oluşumların varlığı, süt dişlerinin erken kayıpları gibi birçok etkenin yirmi yaş dişlerinin gömük kalmasına neden olduğu düşünülmüştür. Bunlara ilave olarak rafine ve yumuşak besinlerle beslenme sonucunda çene gelişiminin giderek daha sınırlı olması, yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasına sebep olarak düşünülmektedir.

    Ne zaman yirmi yaş dişimi çektirmeliyim?

    Yirmi yaş dişinin yarısı çıkmış yarısı da çene kemiğinde gömülü kalmışsa, çıkmış tarafın etrafını çevreleyen diş eti ile arasında bir diş eti cebi oluşur. Bu diş eti cebi, hem yediğimiz yemekler hem de bakteriler için elverişli bir boşluk oluşturur. Bu alanlar diş fırçası ile zor ulaşılan bölgelerde olduğundan, dişteki plağın yeterince temizlenememesine bağlı çürük oluşumları, bir öndeki dişlerde ara yüz çürükleri, diş eti problemleri gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bakterilerin bu boşlukta çoğalmasıyla enfeksiyonlar meydana gelmekte ve yüzde şişmeler oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda mutlaka bu yirmi yaş dişlerinin çekilmesi gerekmektedir. İhmal edilen durumlarda çene kemiği içinde kistler oluşarak daimi dişlerin kaybına ve çene kemiğinde kemik erimesine neden olabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki her yirmi yaş dişi çekilmeli midir?

    Genellikle halkımız arasında yirmi yaş dişlerinin çok çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğuna inanılmaktadır. Oysa, yirmi yaş dişleri düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekmektedir. Bazen ağızda çıkmamış ancak diş filmlerinde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan kalabilmektdir. Örnek vermem gerekirse ağzımdaki dört adet yirmi yaş dişi sorunsuz bir şekilde yıllardır benle yaşamaktadır. Bu dişlerin çıkmaması hiçbir sorun yaratmayabilir ve çekilmeleri gerekmeyebilir. Altlı ve üstlü olarak çıkmış 20 yaş dişleri, çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiriyorsa çekilmeleri için bir neden yoktur. Bundan sonraki yazımda yirmi yaş dişlerinin çekimi ve çekim sonrası dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sizlerle paylaşacağım.