hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    2030'un dünyasında yaşam

    10.04.2016 Pazar | 10:32Son Güncelleme:

    Bugünden 14 yıl sonrasına baktığımızda neler görebiliriz? 2030'da bizi nasıl bir gelecek bekliyor? Ve bu gelecek gündelik yaşamımıza nasıl etki edecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sorular cevabı basit sorular değil. Amacım da medyumluk yapmak değil. Amacım, günümüzün bilimsel, teknolojik gelişmelerine, ekonomik verilerine bakarak, biraz da geride kalan yılları değerlendirerek önümüzdeki 10-15 yıl için bazı tahminlerde bulunmak. Bunları yaparken de dünyaca ünlü bilim insanlarının, fütüristlerin bilgilerinden faydalanıp arada da kendi fikirlerimi, yorumlarımı belirteceğim.

    2030un dünyasında yaşam

    Şüphesiz geleceği öngörmek oldukça riskli bir iş. Ne de olsa gündelik yaşamımızı etkileyen o kadar çok faktör var ki. Yaşanabilecek ekonomik, politik krizler, savaşlar, çekişmeler, çevresel felaketler pek çok gelişmeyi sekteye uğratabilir. Ya da öyle bir teknoloji geliştirilir ki, aşağıdaki tüm öngörüleri anlamsız kılar.

    Hayatımıza neler girecek?
     
    * Yapay zekâ yaşamımızı domine edecek. Evimizde, arabamızda, işyerimizde akıllı sistemlerimizle sohbet edecek, pek çok işimizi onlara delege edeceğiz. Bizi oldukça iyi tanıyacak akıllı sistemlerimiz bize kişiselleştirilmiş ortamlar yaratacak.

    * Belki herkesin evine insansı bir robot girmesi için hala erken ama robotlar artık dışarıda karşılaştığımızda hiç de yadırgamadığımız teknolojiler haline gelecek. Ne yazık ki robotlar pek çok işimizi elimizden almaya başlayacak. Bu gelişmelere hazır olmayan devletler ciddi sosyal krizler yaşayacak.

    * 3 boyutlu yazıcılar üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirecek. Herkesin evine 3 boyutlu yazıcılar girmeye başlayacak. İnternetten modelini satın alacağımız bir ürünü, evde ya da en yakın 3 boyutlu yazıcıya sahip mekânda kendimiz basacağız. İstersek ürünü kendimiz tasarlayıp basacağız, sadece bize özel olacak. Globalleşen dünyada daha da yerel ürünler ön plana çıkacak.

    Bu konuda aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Cep telefonu büyüklüğünde üç boyutlu yazıcı üretmek için yola çıkan OLO ekibi 80bin dolar hedeflik projeleri için 2milyon dolar fon sağlamış durumdalar.



    * Elektrikli otomobiller yaygınlaşacak. Otomobil üreticileri için çevre duyarlılığı en önemli etken olacak. Daha da ötesi 2030'a geldiğimizde sürücüsüz otomobiller artık yollarımızda olacak. Türkiye için biraz daha geç gerçekleşebilir bu. Öncelikle kalitesiz, düzensiz yollarımıza yatırım yapmamız gerekecek. Ama benim şöyle bir iddiam var. Bugün yeni doğanlar muhtemelen ehliyet almaya hiçbir zaman ihtiyaç duymayacaklar.

    * "Sahip olmak" yerine "kiralama / paylaşma ekonomisi" hâkim olacak. Bugün artık filmlerimizi, müziklerimizi sahip olmak yerine kiralamaya başladık. Önümüzdeki yıllarda otomobil sahibi olmak yerine ihtiyacımız olduğu an kiralayacağız. Yazlık evlerimizi paylaşacağız.

    * Ekranlar artık eğilip bükülebilecek, hatta bir duvar kâğıdı kalınlığında olabilecek. Kağıt gibi katlanabilir telefonlarımız, tabletlerimiz olacak. Çevremizdeki her yüzey ekran haline gelecek. Masalar, duvarlar, pencereler istediğimiz an dijital ekran görevi görecek.

    2030un dünyasında yaşam

    * Bugün yeni yeni hayatımıza giren giyilebilir teknolojilerin yerini implant teknolojiler almaya başlayacak. Derinizin altına yerleştirilecek çiplerle sağlığınızı kontrol altına alabileceksiniz.

    * Dil bilmek bir ayrıcalık olmaktan çıkacak. Evrensel çeviriciler sayesinde hem yazılı hem de sözlü çok kolay tercüme yapılabilecek. Karşınızdaki kişi hiç bilmediğiniz bir dilde konuşsa bile, kulağınızdaki kulaklıkla ne dediğini kolayca anlayabileceksiniz.

    * Akıllı lensler gündelik yaşamımıza girecek. Göz kırpma hareketiyle komut verebileceğimiz lenslerle internete girebileceğiz. Yüz tanıma sistemi sayesinde karşınızdaki insanı anında tanıma olanağınız olacak. (Belirtmekte fayda var, henüz birkaç gün önce Samsung akıllı lensler için patent aldı. Google da benzer bir patenti daha önce almıştı.)

    * Depolama alanı sıkıntısının kalmaması ve sürekli kayıt yapabilen lensler sayesinde bir çocuğun hayatını doğumdan ölümüne kadar, kendi gözünden 24 saat kaydetme şansımız olacak. Bu kayıta sahip olan biri hayatının istediği anına geri dönme şansına sahip olacak.

    2030un dünyasında yaşam

    * Sanal gerçeklik hayatımızın her alanına girecek. Bazı turistlik gezileri seyahat etmeden, sanal gerçeklikle gerçekleştirebileceğiz. Gidilmesi mümkün olmayan mekânları sanal gerçeklikle deneyimleyeceğiz. Sanal mağazalarda gezecek, ürünleri üç boyutlu inceleyebilecek, hatta dokunup hissederek satın alabileceğiz.

    * Telekonferanslar yerini holo-konferanslara bırakmaya başlayacak. Bir toplantıya gidemeseniz bile, hologramınızla orada bulunabileceksiniz.

    * Küresel ısınmanın artması, buzulların erimesi suların yükselmesi tehlikesini doğuracak. Gelişmiş ülkeler kıyı şeritlerini korumak amacıyla yükselen deniz suyunu uzak tutacak mega projeler üretmek zorunda kalacak.

    * Marsa ilk insanlı uçuş gerçekleşecek. Hatta bir sürpriz yaşanıp bu uçuş Amerika değil de başka bir ülke tarafından gerçekleşebilir.

    * Yüksek teknolojiler ve artan terör korkusu tüm dünyada kişisel bazı haklarımızdan vazgeçmemize neden olacak.

    * NASA'nın başkanlığında uluslararası bir proje olan James Webb Uzay Teleskopu'nun 2018'de hizmete girmesi bekleniyor. James Webb Teleskopu'yla güneş sistemimiz dışındaki gezegenleri çok daha detaylı inceleme şansımız olacak. Bu sayede yaşama uygun binlerce gezegen daha keşfetme şansımız olacak. Ve pek çok bilim adamına göre bu dönemde uzayda bizden başka canlılar da olduğunu keşfedeceğiz.

    Bu liste daha uzayıp gider ama benim yerim kısıtlı. İnsanlık tarihi bir eşikte şuanda. Bilim ve teknolojideki gelişmeler daha önce hayal dahi edemeyeceğimiz noktalara ulaştı. Bu gelişmelere tanık olup deneyimlerken bu teknolojileri insanlığın, hatta tüm evrenin yararına kullanmak da bizim elimizde.