hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    5G hayatımızda neler değiştirecek?

    03.07.2018 Salı | 16:46Son Güncelleme:

    2020’li yılların başında yoğun olarak kullanmaya başlayacağımız 5G, mobil bağlantı teknolojisi sayesinde günlük yaşamımıza daha fazla sanal objeler daha akıllı teknolojiler entegre olmaya başlayacak. Hayatımız kolaylaşacak, renklenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beşinci jenerasyon mobil bağlantı teknolojisi 5G artık kapımızda. 5G bu yıl içerisinde Güney Kore’de düzenlenen Pyeongchang Kış Olimpiyatlarında Güney Koreli Telekom firması KT Corp tarafından ilk kez geniş çaplı olarak test edilmişti.

    Yine bu yıl içinde ABD’li telekomünikasyon firması Verizon farklı bir test gerçekleştirdi. Şirket Amerikan Futbolu Ligi final müsabakası Super Bowl’da, “New England Patriots” ile “Philadelphia Eagles” takımları arasında oynanan karşılaşmayı, Minneapolis ile New York arasında 5G hızında bağlantı kurup, New York’ta bulunan çalışanlarının sanal gerçeklik ortamında deneyimlemesini sağladı.

    Halen Rusya’da devam eden 2018 Dünya Kupası da 5G için yeni bir deneme tahtası olarak öne çıkıyor. Dünya Kupasının destekçileri arasında yer alan, Rusya’nın önde gelen GSM operatörleri MTS ve MegaFon 5G bağlantıyı farklı projelerle test etme şansını yakalıyorlar.

    ABD’de AT&T bu yıl içinde 12 şehirde 5G mobil bağlantısını abonelerine sunmaya başlayacak. Verizon ise yine bu yıl içinde evlere 5G internet seçeneği sunmaya hazırlanıyor. Peki global çapta 2020 yılında yaygın olarak kullanılmaya başlanılması ve 2023’te 1 milyar kullanıcıya ulaşması beklenen 5G bize ne gibi yenilikler sunacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5G hayatımızda neler değiştirecek

    Aslında 3G’den 4G’ye geçişte çok kısa süre içinde mobil video izleme alışkanlıklarımızda yaşanan değişim, 5G’ye geçişle ilgili bazı ipuçları verebilir. Ama bu seferki dönüşümün etkisi çok daha büyük olacak.

    5G bize neler sunacak?

    5G temelde üç önemli özelliği ile öne çıkıyor; daha hızlı veri transferi, düşük gecikme süresi ve tek seferde pek çok farklı cihazı/sensörü birbirine bağlayabilme becerisi.

    Şu an kullandığımız 4G LTE teknolojisinden 10 ila 100 kat daha hızlı olması beklenen 5G ile çok yüksek hızda veri transferi mümkün olacak. Mesela HD kalitede bir sinema filminin indirmeniz birkaç saniye sürecek. Yüksek bağlantı hızı gerektiren oyunları mobil cihazlarda oynamak çok daha kolay hale gelecek.

    5G sayesinde fiber internet kullanımı da kolaylaşacak ve yaygınlaşacak. Servis sağlayıcılar fiber interneti eve, ofislere ulaştırmak için bütün yolları, sokakları kazmak, büyük yatırımlar yapmak zorunda kalmayacak. Fiber kablolarla evinize yakın belirli bir bölgeye ulaşacak yüksek hızlı internet bağlantısını, evinizdeki 5G kablosuz modemiyle kolayca kullanabileceksiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak hızlı internet kullanımı bir yana 5G bizlere çok daha farklı imkanlar sunacak. Mesela 5G’ye geçiş sürücüsüz otomobillerin hayatımıza girmesinde çok önemli bir adım teşkil edecek. Otomobillerin birbirleriyle, hatta akıllı yollarla iletişim kurmasını sağlayacak. Düşük gecikme hızı sayesinde otomobili kullanan yapay zekanın ani karar verebilmesini sağlayacak ve trafik kazalarının önlenmesinde hayati bir rol oynayacak.

    Artırılmış Gerçeklik, Nesnelerin İnterneti ve Ötesi

    5G pek çok farklı cihazın birbirine bağlı olmasını sağlayacak. Nesnelerin internetiyle telefonunuz otomobilinizle, otomobiliniz evinizle, eviniz içinde yer alan her türlü cihazla bağlantıda olacak. Siz iş yerinizden çıkarken otomobiliniz evinizin klimasına gerekli sıcaklığı ayarlaması için bilgi verebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine yüksek bağlantı hızı ve düşük gecikme sayesinde her türlü mobil cihazınızda Sanal ve Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını kolay ve yoğun olarak kullanabileceksiniz. Bugün ancak güçlü bilgisayarlar ve işlemciler vasıtasıyla kullanılabilen akıllı gözlükler tamamen kablosuz ve hafif tasarım seçenekleri sunabilecek.

    5G hayatımızda neler değiştirecek

    Artırılmış gerçeklik sayesinde geleceğin süpermarketinde akıllı telefonunuzu veya akıllı gözlüğünüzü kullanarak aradığınız ürünlerin yerini, ürün içeriklerini, kampanya detaylarını kolayca gözünüzün önündeki ekranlarda görebileceksiniz. 5G’nin yüksek ve hızlı veri imkânı, her tür artırılmış gerçeklik uygulamasını kolayca kullanmanızı sağlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5G daha pek çok farklı teknolojinin kullanımında, pek çok farklı sektörde bize yeni kapılar açacak. Belki de bugün yapabildiklerimizden çok daha fazlasını hayal etmek ve gerçeğe dönüştürmek mümkün olacak.