hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Çanakkale köprüsünden "hızlı tren" geçecek mi?

    25.10.2016 Salı | 12:00Son Güncelleme:

    İstanbul'u Çanakkale üzerinden Ege'ye bağlayacak "Çanakkale 1915" köprüsünün detayları belli olmaya başladı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın açıklamalarına göre 3 bin 869 metre boyundaki köprü ve 324 kilometrelik otoban projesi için bu ay içinde ihaleye çıkılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çanakkale köprüsünden hızlı tren geçecek mi
    Yap İşlet Devret modeliyle inşa edilecek projeyle yurt dışından da ilgilenen firmalar var. Proje, şüphesiz Türkiye için çok önemli bir proje. Çevreye duyarlı bir şekilde inşa edilmesi de büyük önem taşıyor. Ancak ne yazık ki 21. yüzyılda bu mega projeler yapılırken "Hızlı Tren" konusunun gündeme gelmemesi oldukça can sıkıcı.

    Hafızalarımızı yoklarsak, körfezi geçen Türkiye'nin yine mega projelerinden “Osman Gazi Köprüsü”nün proje aşamasında köprünün üzerinden geçecek bir Yüksek Hızlı Tren hattı da bulunduğunu hatırlayabiliriz. Ancak daha sonra müteahhitlerin talebi üzerine, maliyetli olduğu ve gelir kaybı yaşayacakları düşüncesiyle projeden çıkarıldı. Köprü üzerinden demiryolu geçseydi bugün İstanbul-Bursa-İzmir yüksek hızlı tren hattının detaylarını konuşuyor olacaktık. Ne yazık ki proje başlamadan bitti.

    Çanakkale köprüsünden hızlı tren geçecek mi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün elimizde yeni bir fırsat var. “Çanakkale 1915” Köprüsü sadece otoyol değil aynı zamanda hızlı tren geçişi için de kullanılırsa İstanbul'u, Türkiye'nin önemli şehirleri Çanakkale, Balıkesir ve hatta İzmir'e uzanacak bir hatla yüksek hızlı demir yoluyla bağlama şansını yakalarız.

    Dünya'nın önde gelen ülkelerinin saatte 400-500 km hız yapabilen hızlı tren hatlarını inşa ettiği, hatta saatte 1200 km hıza çıkabilecek Hyperloop gibi projeleri konuştuğu bu günlerde Türkiye’yi geleceğe taşıma potansiyeli olan projelerin kişisel çıkarlar uğruna feda edilmemesini umalım.