hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Sürücüsüz otomobillere güveniyor muyuz?

    18.03.2019 Pazartesi | 12:44Son Güncelleme:

    Sürücüsüz otomobiller bugün otomotiv sektörünün yaptığı en büyük yatırım. Peki ama insanlar onlara ne kadar güveniyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Henüz dünyanın hiçbir yerinde tam otonom bir otomobil satışta değil. Ancak dünyanın dört bir yanında testler gerçekleştiriliyor. Test amacıyla milyonlarca kilometre katedilmiş durumda, pek çok otonom araç artık yolcu taşıyor. Hatta Alphabet çatısı altında otomom sürüş teknolojisi geliştiren Waymo, kısıtlı bir alanda olsa da resmi olarak müşteri taşımaya başladı.

    Elon Musk 2019 itibarıyla Tesla araçlarının tam otonom sürüş özelliğine sahip olacağını belirtiyor. Dünya otomotiv devleri ve pek çok teknoloji şirketi de önemli gelişmeler kaydetmiş durumda.

    Ama teknolojinin hazır olması da yetmiyor, yasaların ve altyapının da bu geçişe hazır olması gerekiyor. Tüm bunların hazır olduğunu varsayalım; bu araçları kullanacak insanlar ne düşünüyor?

    Amerikan Otomobil Birliği (AAA) yürüttüğü yeni bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Çalışma sadece ABD'yi kapsasa da, otonom sürüş teknolojisi konusunda belki de en hazır ve ileri seviyede olan ülke olması açısından önemli bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz.

    AAA'nın gerçekleştirdiği ankete cevap veren ABD vatandaşlarının %71'i sürücüsüz bir otomobilde yol almaktan korkacaklarını belirtiyorlar. Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan bir önceki çalışmada bu oran %73'müş. Küçük bir ilerleme kaydedilmiş gibi gözüküyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankete katılanların sadece %19'u çocuklarının veya sevdiklerinin sürücüsüz otomobille seyahat etmesine izin vereceğini söylerken, %44'ü otonom araçlarla yapılacak kargo, sipariş teslimatlarına olumlu bakıyor. %53'ü de havalimanlarında ya da eğlence parklarında otonom minibüslerle yolculuk etme konusunda rahat olduğunu söylüyor.

    İnsanlar otonom araçlardan neden korkuyor?

    Çalışmada ortaya konulmayan önemli bir mesele insanların neden korktuğunun cevabı. AAA Otonom Mühendislik Bölümü Yöneticisi Greg Brannon açıklamasında şöyle diyor:

    "Tam olarak bilemesek de korkunun ana sebebi, yaşanan birkaç tatsız olaya yöneltilen yüksek ilgi, odak olabilir." Brannon'ın tatsız olaylardan kastı, geçtiğimiz yıl Uber'in sürücüsüz aracının karıştığı ölümcül trafik kazası gibi olaylar. Bu tip olayların sürücüsüz araçlara olan güveni azalttığı düşünülüyor.
    Greg Brannon ayrıca bunun "bilinmeyene karşı duyulan bir korku" da olabileceğini belirtiyor.

    Araştırma sonuçları aynı zamanda ABD toplumunun %55'inin 2029 itibarıyla çoğu otomobilintam otonom sürüş özelliğine sahip olacağını düşündüğünü gösteriyor.

    Sonuçlar ilginç. Sektörün ciddi yatırım yaptığı bu teknolojinin onu kullanacak insanları da ikna etmesi gerekiyor. Hatta belki de önlerindeki en önemli mesele bu. Aslında sürücüsüz otomobillerin, insanların kullandıklarından çok daha güvenli, verimli ve çevre dostu olduğu bir gerçek. Ama insanları bir teknoloji kullanmaya ikna etmek için, bazen sadece rakamlar etkili olmayabiliyor.