hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Teknoloji üretenler, sektörleri dönüştürüyor

    23.01.2018 Salı | 13:05Son Güncelleme:

    Dünyanın e-ticaret lideri Amazon perakende sektörünü dönüştürmeye devam ediyor. Dünyaca ünlü şirket birkaç yıl önce ilk fiziksel kitap evlerini açarak, geçen yıl da ABD merkezli market zinciri Whole Foods’u satın alarak sadece online değil, fiziksel ticarette de pay sahibi olmaya niyetli olduğunu göstermişti. Şimdiyse sektörde yeni bir devrim yapmaya kararlı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirket ilk konseptini 2016 Aralık ayında tanıttığı, kasiyersiz market projesi AmazonGo’nun ilk mağazasını Seattle’da halka açtı. Açılan bu mağaza perakende sektörünün geleceği için bir dönüm noktası olabilir. “Teknoloji mesleklerimizi elimizden alıyor mu?” tartışmasında da, yeni bir sayfa açmış olacaktır. 

    Aslında pek çok çoğumuz Türkiye’de bazı büyük marketlerde bulunan kasiyersiz kasalara aşinayız. İnsan bir çalışana ihtiyaç duyulmayan bu kasalarda aldığınız ürünleri taratıp, toplam tutarı ödeyip, mağazadan çıkabiliyorsunuz.

    Ancak bu kasiyersiz kasalar çok da sevimli değiller. Hantallar, kullanımı kolay değil, sürekli arıza veriyorlar ve bekleme sıralarını ortadan kaldırdığını da pek söyleyemeyiz. Açıkçası ben kasiyerlerin bulunduğu kasayı kullanmayı genellikle tercih ediyorum.

    Teknoloji üretenler, sektörleri dönüştürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayatı kolaylaştıran teknoloji

    İşte Amazon’nun yarattığı devrim burada devreye giriyor. AmazonGo çok basit bir konsept üzerine kurulu. Hiçbir kasiyer bulunmayan mağazaya telefonunuzda bulunacak aplikasyonu taratarak giriyorsunuz, mağaza içinde istediğiniz ürünleri alıp kendi çantanıza atıyorsunuz. Ardından elinizi kolunuzu sağlayarak marketten çıkıyorsunuz. Sıra yok, bekleme yok. Bu kadar kolay.

    Mağaza içine yerleştirilmiş yüzlerce kamera, sensör ve yapay zeka teknolojisi sayesinde Amazon, sizin hangi ürünü alıp çantanıza attığınızı, hatta hangisinden vazgeçip geri yerine koyduğunuzu takip edebiliyor. Ve mağazadan çıkar çıkmaz ürünlerin toplam ücreti kredi kartınızdan kesiliyor.

    Böylece hem hızlı, hem de kolay, hiçbir sıra beklemeden işinizi hallediyorsunuz. İşte burada müşteriye sağladığınız kolaylık ve fayda öne çıkıyor. Böyle bir marketi kullanmayacak kimse yoktur. Online alışverişten bile daha kolay ve hızlı bir deneyimden bahsediyoruz. 

    Kasiyersiz market konseptinin altında ciddi ve pahalı bir teknoloji yatıyor ve bir anda her yere yayılması kolay değil. Açılan ilk mağaza Seattle’da Amazon’un genel merkezinin alt katında yer alıyor. Amazon’nun yeni marketler açma konusundaki stratejisi çok net olmasa da teknoloji ucuzladıkça, sistemin tüm dünyaya yayılması kaçınılmaz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji üretenler, sektörleri dönüştürüyor

    Teknoloji fırsatlarla beraber riskler içeriyor

    Yaşanan deneyimin arkasındaki teknoloji müthiş. Bize sunduğu fırsatlar harika. Ama her şey toz pembe değil. Sadece ABD’de marketlerde çalışan 3,5 milyondan fazla kasiyer var. Üstelik bu teknoloji sadece marketlere değil, tüm perakende sektörüne yönelik bir teknoloji. Bugün marketlerde kullanılmaya başlanan kasiyersiz konsept bir kaç yıl içinde, tüm dünyada pek çok alışveriş merkezinde, mağazalarda kullanılabilir.

    Amazon’un depolama alanlarında paketleri taşımakla görevli, binlerce Kiva robotuyla çalıştığını biliyoruz. Bu robotların pek çok insanı işsiz bırakabileceği söylemlerine karşı Amazon, “Bu endişenin yersiz olduğu, robotlarla çalıştıkça, verimliliğin artığı ve daha farklı alanlarda çalışanlara ihtiyaç duyulduğu” bilgisini veriyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji yarattığı fırsatlarla beraber yakın gelecekte pek çok büyük sektörde bu tarz dönüşümlere de sebep olacak. Bu noktada da Amazon gibi inovatif şirketler koşar adım ilerlemeye devam ediyorlar. Ülkelerinin ekonomilerine de katma değer katıyorlar. Bu tarz yıkıcı dönüşümlerle başa çıkmanın en temel yolu, bu dönüşümü yaratanlardan biri olmakta yatıyor. 


    Dünyanın ilk kasasız ve kasiyersiz süpermarketi açıldı