hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Migren ve felç arasında bağlantı var mı?

    07.02.2018 Çarşamba | 12:37Son Güncelleme:

    Migren başağrısı habercisinin olup olmadığına göre 2 şekilde görülüyor. Ağrının geleceğini bildiren haberci belirti varlığında auralı migrenden söz ediyoruz. Auralı migren genel migren grubu içinde daha nadir görülen ancak daha sıkıntılı bir durumdur. Auralı migrenin özelliği, felç riskinin diğer migrenlere göre daha sık görülmesidir. Bu risk özellikle sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha da fazladır. İnme veya felç geçirme riski açısından kişilerin mutlaka incelenmesi gereklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişiler tipik migren ağrısı özellikleri sergiler. Fakat başağrısı başlamadan önce ağrı başlayacağının ipucu belirtisi dediğimiz yakınmalar görülür.

    Auralı migrende ağrı öncesinde yaklaşık 20 dk kadar süren (maksimum 1 saat)
    · Görme ile ilgili yakınmalar: Görme bulanıklığı, bir tarafı görememe, görme alanında karartılar, parlak ışıklar veya yıldızlar, yanıp sönen ışıklı noktalar, zigzaglar görme. Görüntüleri küçülmüş ya da büyümüş görme.
    · Diğer yakınmalar: Vücudun bir tarafında uyuşma veya güçsüzlük, kelime bulmada veya konuşmada güçlük, algı bozukluğu.

    Çocuklarda baş ağrısına dikkat

    Auralı migren 2 şekilde olabilir; aura başlar maksimum 1 saat içinde biter ve ardından başağrısı başlayabilir, bazen de sadece auralarla giden sessiz migren dediğimiz başağrısı tipi vardır. Hatta kişi hayatı boyunca başağrısı yakınması olmadan gözünün önünde zaman zaman uçuşan noktalar yakınması ile başvurabilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aura belirtilerinin ardından tipik migren başağrısı yakınmaları başlar.

    Başağrısı ile birlikte: 

    · Midenizde bulantı veya rahatsızlık,
    · Işık sizi başağrınızın olmadığı zamanlara göre çok daha fazla rahatsız eder,
    · Baş ağrılarınız çalışabilmenizi ya da ihtiyaç duyduklarınızı yapabilmenizi en az bir gün kısıtlayabilir.

    Migren ağrılarına son

    Auralı migreni olan kişilerde;
    · PFO (patent foramen ovale) dediğimiz doğuştan kapanmayan kalp delikleri görülme sıklığı çok daha fazladır. Bazen sadece bu kalp deliğine müdahale yapılması ile kişi aura ve ağrılarından kurtulabilmektedir. Bu deliğin varlığı ilerde felç veya inme riskini artıracaktır. Bu amaçla mutlaka auralı migrende kalp ekokardiyografisi ve transkranyal dopler dediğimiz beyne kalpten sessiz pıhtıların atılıp atılmadığını tetkik etmek gereklidir.
    · Auralı migren şiddetli aura atakları ile sık seyrediyorsa beyin MR tetkiki ile sessiz damar lezyonlarının olup olmadığı araştırılmalıdır.
    · Auralı migreni olan kişilerin doğum kontrol hapı ve sigara kullanımından uzak durmaları felç veya inme riski açısından önemlidir.
    · Her ağrı kesiciler kullanılmamalıdır, bazı ağrı kesiciler inme riskini artıracaktır. Kişilerin mutlaka doktor kontrolünde ilaç almaları gereklidir.
     
    Auralı Migrende Transkranyal Dopler Ultrasonografi neden ve nasıl yapılır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Auralı migrenli kişilerde kalp delikleri sık görülmektedir. Kalp deliğinin varlığı ağrı şiddeti ve sıklığını ciddi artırmakta ve tedaviye yanıt alınamamaktadır. Aynı zamanda bu kalp delikleri kişide inme veya felç geçirme riskini de artırabilmektedir. Bu nedenle auralı migrenli kişilerde mutlaka transkranyal dopler tetkiki dediğimiz beyin damarlarının incelendiği ve kalpten beyne herhangi bir pıhtının atılıp atılmadığını incelediğimiz bir tetkik yapıyoruz.

    Bu tetkik sonucunda kalpte delik varlığı ve beyne olumsuz etkisi olduğunu saptamamız durumunda kardiyoloji ekibi ile kişiyi konsülte ederek tedaviyi planlıyoruz. Sıklıkla sadece kalbe yönelik tedavi ile aura ve başağrıları da ortadan kalkabiliyor.