hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Prof. Dr. Derya Uludüz Prof. Dr. Derya Uludüz

    Yıllık check upları bir kenara atın!

    04.01.2019 Cuma | 17:30Son Güncelleme:

    ‘Bütüncül sorgulayıcı tıp’ yaklaşımı ile size özel sağlık hizmeti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzak gelecekte kendinizi 100 yaşında hayal edin. Sağlık durumunuz nasıl? Bugün çoğumuz böyle bir geleceği gözümüzün önüne getirdiğimizde o yaşta sağlığımızın bozulacağını, yürümekte, işlerimizi yapmakta ve bir şeyleri hatırlamakta zorlanacağımızı, daha çok ağrı ile kıvranacağımızı düşünüyoruz. Böyle bir durumu yaşlanmanın doğal süreci olarak görüyor, gelecekten endişe ediyoruz. Hatta bazı insanlar öyle korkuyorlar ki o yaşa gelince bu sıkıntıları yaşamak yerine daha erken ölmeyi tercih bile edebilirler. Kliniğimize gelen hastalara kaç yaşına kadar yaşamak istediklerini sorduğumda sıklıkla, ‘90 yaşına kadar, ama yürütece bağımlı olmadan’ cevabını alıyorum.

    Hele ki ailemizde hastalığı olan yakınımız varsa sağlığımızdan endişe ediyor, hastalanmadan hastalık riski taşıyor muyuz merakıyla her yıl ‘check up’ programları satın alıyoruz. ‘Check up’lar sağlık sektöründe ciddi bir gelir kaynağı haline geldi. Fakat hiçbir işe yaramadıklarını baştan söyleyelim. ‘Check up’ dediğimiz şeyde ya kurcalayınca gereksiz bir şeyler çıkıyor ya da sonuçlar yeterince sağlık durumumuzu anlatmıyor. ‘Check up’ sırasında akciğerinde tesadüfen olabilecek bir leke çıkan ve ileri araştırılma yapalım dendiğinde ‘Ben kanser miyim?’ stresi ile uykuları bozulan, sinir sistemi olumsuz etkilenen insanlar var. Diğer yandan 2 ay önce check up yaptırmış her şeyi normal çıkmış, fakat kalp krizi sonucu kaybedilen insanlar var, bunları nasıl açıklayacağız? Check up yaptırmak sizi -daha sağlıklı- grubuna sokmuyor, sayfalarca ayrıntılı tetkik yaptırmanın kişinin genetiğini, yaşam şeklini bilmeden manası yok. Tetkikleri bir kenara bırakıp, öncelikle sizin yaşam şeklinizin, genetik özelliklerinizin sorgulanması ve risklerinizin hesaplanması gerekli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artık yaşam şeklinizi ve genetiğinizi merkeze koyarak kişiye özel hastalık riskleri belirlenebiliyor, vücudun hastalıklara karşı korunma planı da oluşturulabiliyor. Hastalıklara sebep olan riskleri ‘bütüncül sorgulayıcı tıp’ dediğimiz yeni bir yaklaşımla ele alıp, sorunun esas kaynağına ulaşarak hastalıktan korunmak ve hastalıklarla baş etmek mümkün. Yani her hastaya aynı tetkik ve ilaç dönemi bitiyor.

    “Hastalık yok, hasta var” mantığı bütüncül sorgulayıcı tıp dediğimiz yaklaşım şeklinin temelini oluşturuyor. Aslında bütüncül sorgulayıcı tıbbı kişiye özgü dedektiflik hizmeti gibi düşünebilirsiniz. Sağlıkla ilgili tüm biyolojik sorunları araştırıp, eksik veya fazla olanı bulup, tedavi ediyor. Bütüncül sorgulayıcı tıp, bir alternatif tıp veya tamamlayıcı tıp değil, bir beslenme düzeni hiç değil, hekimlerin fakülte eğitiminde öğrendikleri tüm bilgilerin bir araya getirilerek kişinin bir bütün olarak daha ayrıntılı değerlendirilmesi yöntemidir. Bu yöntem sağlığımıza çok yönlü geniş bir pencereden bakmayı sağlıyor. Dünyadaki yeni yaklaşım, hastalığın ne olduğunu değil, genetik özellikleri sorgulanan kişinin sağlığında bozukluk, eksiklik (mikrobesin, hormon, uyku, egzersiz, sosyal ilişki) veya fazlalıklar (toksin, alerjen, stres, kötü beslenme) nerede bunları belirleyip düzeltmeyi hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütüncül sorgulayıcı tıpta hekimler hastanın şikayetlerini ayrıntılı dinliyor ve ayrıntılı muayene ediyor. Ardından ailede risk oluşturabilecek hastalıklar araştırılıyor ve günlük yaşamda karşılaştığımız sorunlar sorgulanıyor; uyku, sigara, iş hayatı, aile ilişkileri, stres ve travma gibi. Tüm bunları kişinin sağlık haritasına kaydediliyor. Sağlık haritamızın merkezinde ise hastanın hekime inanması ve hekim hasta ilişkisinin sağlam kurulması en önemli yeri teşkil ediyor. Bu yaklaşım ile anladık ki aslında yaşamımızda çok basit değişiklikler yaparak sağlıklı bir hale gelebiliriz.

    Yıllık check upları bir kenara atın
    Lütfen Hatırlayalım

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzun, sağlıklı, dolu dolu bir hayat yaşamak zor değil, kararlı olarak atmanız gereken adımları attığınızda kuvvetle muhtemel!

    Sizin sağlığınız, sizin sorumluluğunuzda. Sağlığınızı iyileştirmek için şimdi harekete geçerek, uzun yıllar boyunca sağlıklı olmanın temelini atıyorsunuz.

    Gerçek sağlık, vücudun sistemik düzeninin korunması temeline bağlıdır.

    Hastalıklar, modern teknikler tanı koymadan çok daha önce ortaya çıkmaya başlar ve her zaman vücudun fabrika ayarlarının bozulmasından kaynaklanır.

    Sürekli yorgunluk, doktorunuz sizinle ilgili yanlış giden bir şey bulamamış olsa bile sağlığınızın sorunda olduğunu gösteren bir işarettir.

    Sağlığımızın bozulması ve hastalıkların başlıca nedenleri; vücudumuzda toksin birikimi; hormonal dengesizlikler ve yetersiz hormon üretimi, uyku sorunları, sağlıksız bir yaşam tarzı, olumsuz düşünce ve inançlardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüzün yoğun, hızlı tempolu dünyasında dengesizliğinizin olması zor olmadığı gibi, yeniden dengeyi sağlamak da zor değil.

    İdeal bir sağlığa sahip olmak ve onu sürdürmek sizin ellerinizde.