hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    19. Akdeniz Oyunları

    07.07.2022 Perşembe | 13:54Son Güncelleme:

    Toplam 4 Akdeniz Oyunlarını yerinde izledim. Napoli’yi genç bir seyirci İzmir, Bari ve Pescara’yı gazeteci olarak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1951’de ilk kez Mısır’ın İskenderiye kentinde düzenlenen ve Akdeniz ülkelerinin amatör sporda mücadele etmesini sağlayan üç halkalı organizasyonu önceleri bir heyecan getirmişti. Tabii Türkiye güçlü olduğu güreşte ön plana çıkmıştı. Yarışma dalları ve katılan ülkeler kısıtlıydı. Yeni bir heyecan olarak değerlendirildi Akdeniz Oyunları arenası.1971’de İzmir’de yapıldı.

    Ülkemizde ev sahipliği avantajını pek kullanamadık. Tek anımsadığım güreş dışında Eskrim Kadınlar Flore’de Özden Ezinler’in gümüş madalya alması ülkemizde büyük ses getirmiş ve ‘Yılın Sporcusu’ seçilmişti. Halterde Salih Suvar’ın altınları da uzun süre manşetlerden inmemişti.

    80’li yıllarda Akdeniz Oyunları sorgulanmaya başlamıştı. Sürekli Olimpiyatların ayrıca sporlarda Dünya ve Avrupa Kupalarının gerisinde kalan bu spor şöleninin akıbeti ne olacaktı? Madalyaya tok ülkelerin başında gelen İtalya, Fransa, İspanya ve eski Yugoslavya Akdeniz Oyunlarına ikinci hatta üçüncü kategorideki milli oyuncularını ve takımlarını göndermeye başladı. Buna karşı madalya kazanımında ilk sıralarda hep onlar vardı. Branşların fazlalaşmasına rağmen oyunları organize edecek ülke bulmak ta zorlaşmıştı. Maliyetler yükselmiş ve ilgi sanki azalmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1997’de Bari’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nı izlemiştim. Şehirde heyecan yoktu ama ev sahibi İtalya rakiplerine adeta nal toplattı. Eski Yugoslavya dağılmış katılan ülke sayısı artmıştı. Buna karşın yavru Olimpiyatlar sanki bir angarya idi.

    Türkiye olarak hep Akdeniz Oyunlarını ciddiye aldık. En iyi kadrolarımızla katıldık. Ne var ki ezeli rakibimiz sayılan İtalya’yı madalya sıralamasında bir türlü geçemedik. 2009’da Pescara’da yapılan 16. Akdeniz Oyunları belki organizasyon olarak en fakir ve zayıf olanıydı. Düşünün İtalyan Olimpiyat Komitesi gönüllü çalışan bulamamıştı. Tribünler boştu. Aksamalar çoktu. İtalya B ve C sınıfı sporcuları ile yine fark attı.

    Oyunlar ayrıca devşirme sporcuları deneme tahtası haline gelmişti. Biz 20 Altın, 19 Gümüş ve 26 Bronz olmak üzere toplam 65 Madalya ile dördüncü sırayı elde ettik.

    Cezayir’in Oran deniz kentinde yapılan19. Akdeniz Oyunlarına İtalya, Fransa , İspanya gibi rakiplerimiz özellikle bazı branşlarda önemli sporcularını getirmediler. Atletizmde, Yüzmede, Eskrimde daha önemli şampiyonluklar vardı.

    Oralara katılmayı tercih ettiler. Son güne kadar Altın Madalya sıralamasında hep öndeydik İtalyanlar doğrudan yaptığımız maçlarda aldığımız yenilgilerle öne geçip lider tamamladılar. Sonuçta 45 Altın, 26 Gümüş 37 Bronz toplam108 madalya ile ikinci sırada bitirdik Oyunları. Voleybolda, güreşte, okçulukta, karatede son anda kaçırdığımız Altınlar olmasaydı belki İtalya’yı ilk kez geçebilirdik. Kısmet

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En başarısız performansımız kesin Hentbol dalındaydı. Gerek erkeklerde ve gerekse kadınlarda çok kötüydük. Kadın sporcularımız son zamanlarda olduğu gibi ciddi bir şekilde üstündüler ve çoğu kez şeref kürsüsündeydiler.
    Ev sahibi Fas’ın atletizmde engelli oyuncuları yarıştırması hoştu.

    2026’da düzenlenecek 20. Akdeniz Oyunlarına bir kez daha İtalya ev sahipliği yapacak. Güney İtalya’nın Taranto kentinde bir kez daha İtalya ile Altın Madalya sıralaması için kozlarımızı paylaşacağız.

    Akdeniz Oyunları kafilemizde ki Fair Play ödülünü bence Mete Gazoz aldı. İtalyan rakibine yenilip gümüş madalyada kalan Olimpiyat Şampiyonu okçumuz sıcağı sıcağına kendisi ile yapılan röportaj da ‘Rüzgar Altın Madalyayı kaçırmanız da rol aldı’ yorumuna ‘Kesinlikle hayır. Rakibim için de rüzgar aynı derecede sorun yarattı’ yanıtı vererek olgunluğunu ve sportmenliğini bir kez daha gösterdi. Bravo Mete Gazoz.