hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    200 gramlık titanyum faciası

    25.07.2020 Cumartesi | 14:47Son Güncelleme:

    Tam 20 yıl önce bugün Paris - New York Air France 4590 sefer sayılı Concorde tipi uçağı kalkış sırasında alev aldiktan bir süre sonra bir otelin üzerine düşerek infilak etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Concorde ses hızının iki katına çıkan ve havacılıkta VİP olarak adlandırılan bir lüks olduğu kadar pahalı bir  süpersonik yolcu uçağıydı.3.5, 4 saate Okyanusu aşmasıyla özellikle zamana karşı hareket etmek zorunda kalan zengin iş insanlarınca rağbet gören bir seferdi. Tek gidiş yaklaşık10 bin Dolardı. Ancak gerek hızı ve gerekse kısıtlı koltuk sayısı ayrıca gurme menü servisi ile dillere destandı. Şampanya, pahalı şaraplar, Istakoz ve havyar ikramı olmazsa olmazıydı.

    25 Temmuzda Air France 4590 sefer sayılı uçak saat tam 16.42’te pistten havalandı.. O anda sol tekerlek üzerinden alevler çıkmaya başladı. Bir şeyler oluyordu. Kalkıştan 2 dakika 13 saniye sonra havalimanının güney batısında bulunan Gonesse kasabasında ki Hotelissimo otelin üzerine alev topu gibi düşerek infilak etti.100 yolcu 3 pilot ve 6 kabin görevlisi dışında otel etrafında ki 4 kişi hayatını kaybetti. Bu Concorde’un sonu oldu.

    1962 yılında Fransız ve İngiliz hükümetlerinin onayı ve Fransız Aerospatiel ve İngiliz British Aircraft ortaklığı ile doğan Concorde uçağı projesi 7 yıl çok gizli bir şekilde yürütüldü. Deneme uçuşları ısrarla saklandı. Süpersonik uçak ses duvarının iki katına çıktı. Saatte 2.179 kilometreye ulaştı. Pilotları özel eğitimlerle yetiştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    200 gramlık titanyum faciası

    Aslında o kaza olmasaydı Concorde geliştirilmiş, tekniği güncelleşmiş olarak hala hızmet verecekti.

     Peki o gün bu trajedi neden yaşanmıştı? Soruşturması tam 18 ay sürdü. Kule ile kokpit arasında ki konuşmalar. Pistlerde ki kameralar, amatör olarak havada yanan uçağın görüntüleri hepsi bir bir incelendi. Hatta başka bir Concorde uçağı teker teker söküldü. Hata veya arızanın bulunması için uçak mühendisleri, uzmanlar gece gündüz çalıştı. Ve katil bulundu.

    200 gramlık bir titanyum parçasıydı.4950 sefer sayılı uçağın kalkışından önce pisten havalanan Continental Havayollarının DC10 uçağınıın tekerlek aksamından düşen 20 santimlik bir metal. Sabotaj diyenler bile oldu. Ancak o parça kalkış sırasında Concorde’un tekerlek takımına hızla çarptı ve lastiği patlattı. Çıkan kıvılcımlarla alev alan uçağın alt bölümünde ki yakıt deposu kaçınılmaz kazayı yarattı.

    Hayatını kaybedenlerin çoğu bir Alman turist kafilesiydi. New York’tan bir kruvaziyer ile deniz yolculuğuna çıkacaklardı. Davalar açıldı, tazminatlar ödendi ve süpersonik uçak dönemi sona erdi. Havacılık isttistiklerine göre Concorde dünyanın en güvenli yolcu uçağıydı. Ticari uçuşları 24 yıl sürdü ve hiç bir kaza yaşamamıştı. Zaten ilk kazasında efsane Concorde tarih oldu.