hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya'da 2021 Dante Yılı

    02.02.2021 Salı | 13:51Son Güncelleme:

    Sanılır ki İtalya devletini General Giuseppe Garibaldi kurmuştur. Doğrudur büyük yurtsever, toplum bilimcisi, lider hatta yazar Garibaldi elbette emrindeki 1000 askerle bir mucize gerçekleştirmiş ve İtalya’yı bir araya getirebilmiştir. Zaten tarih kitapları bunu onaylar. Her İtalyan okulda Garibandi’nin kahramanlığını okur. Ama birde madalyonun ters yüzü var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle edebiyatçılar ve kimi devlet adamları İtalya’nın ilk gerçek kurucusunun Durante Alighieri olduğuna inanır. Yani Dante. Büyük ozan, siyasetçi ve dil kuramcısı. Rönesans Hümanisti olarak ta bilinir.

    Elbette en büyük eseri hemen hemen bütün dünyada bilinen ve okullarda okutulan 'La Divina Komedya'dır. yani ‘İlahi Komedya’. Kendisini evrensel hale getiren bu büyük eserde Dante ölüm sonrası sırasıyla Cennet, Araf ve cennette geçen seyahat hikayenin kahramanı da olan kendisinin ağzından anlatır. Tabii yazarın bu üç bölümden oluşan ‘Komedya’sı dışında gerek İtalyanca ve gerekse Latince yazdığı başka eserleri de vardır ve her biri İtalyan edebiyatının bir cevheridir. Örneğin ‘Vita Nuova’ (Yeni Hayat), ‘Convivio’ (Şölen), ‘Il Fiore’ (Çiçek) ‘Monarchia’ (Monarşi) ve Şiir kitabı ‘Rime’ gibi.

    Babasının koyduğu Durante adını belki pek sevemediği asil ailesine tepkisinden Dante’ye kısaltan ve benimseyen ilahi yazarı eserleri için etkileyen 8 yaşında ilk görüşte aşık olduğu Beatrice idi. Beatrice’i sonra bir daha 18 yaşında gördüğünde platonik aşkı tutku haline gelirken kendisine açılamaması ve sevdiği kadının başka bir asille evlenmesinin ardından 24 yaşında ölmesiyle bir süre içine kapandıktan sonra şiirlerinde ve yazdığı eserlerde hep onu anımsamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dante Alighieri büyük bir yazar olduğu kadar iyi bir siyasetçiydi. Önce aristokratların partisinde daha sonra da parti bölününce karşıt tarafa geçerek Papalığa bile meydan okumasıyla tanınmış ve sonunda sürgün hayatını tatmıştır. Floransa’daki görkemli yaşamından sonra değişik şehirlerde ve öldüğü Ravenna’da gözetim altında tutulmuş isyankar eserlerini bu dönemde kaleme almıştır. Biz ünlü şairimiz Orhan Veli’nin yaş ortalaması ile ilgili simge şiirini ezberlemişizdir. ‘Yaş 35 yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün.’ Evet. Dante insan ömrünün 70 yıl olduğunu varsayarak 35 yaşın yolun yarısı olduğunu kendi yaşadığı çağda kabul etmiştir.

    Bugün İtalya’da okutulan ve konuşulan İtalyancanın kökeninin Dante’nin eserlerinden geldiği bilinir. Zaten edebiyattaki ağırlığı ile gerçek İtalya’yı Dante’nin yarattığına inanılır.

    1265 yılında doğan ve 700 yıl önce 1321 yılında ölen Dante için İtalya Kültür Bakanlığı 2021’i ‘Dante Yılı’ ilan etti. Yıl boyunca birçok şenlikler, etkinlikler, sergiler, sempozyumlar, paneller düzenlenecek. Dante’nin İtalya’ya katkısı, dünya edebiyatında etkisi tartışılacak. Müzelerde özgün eserleri sergilenecek. Floransa’nın ünlü Uffizi Galerisinde Dante ile ilgili Rönesans ressamı Federico Zuccari’nin ‘İlahi Komedya’, ‘Cennet’, ‘Araf’ ve ‘Cehennem’i anlatan toplam 88 çizim online olarak bütün dünyada izlenebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dante İtalya’nın en büyük gururudur ve hep öyle kalacaktır.

    İtalyada 2021 Dante Yılı