hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    77. Venedik Film Festivali

    03.09.2020 Perşembe | 11:24Son Güncelleme:

    Tam 30 yıldır aralıksız Venedik Film Festivali'ni Lido Adası'nda izledim. Emekli olduktan sonra bir daha gitmedim. Ama inanın dün, yani 77. Venedik Film Festivali açılışında olmak isterdim. Koronavirüs nedeniyle bambaşka bir sinema festivaline tanık oluyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarışan filmler, yarışma dışı gösterilecek olanlar, kısa metrajlılar pek önemli değil. Önemli olan böyle bir salgın ortamında bu şölende yaşananlar ve yaşanacak olanlar.

    Eskiden terör eylemi kuşkusu ile büyük önlemler alınırdı. Örneğin çantalarımız kontrol edilir, sinemalara, basın toplantılarına, resepsiyonlara girerken üstümüz aranırdı. Şimdi ise bunlara ek olarak günde en az 10 kez girilen her yerin kapısında ateş ölçülüyormuş. Maskesiz dolaşanın akreditesi iptal ediliyormuş. Tabii eskiden festivali en az 2500 basın mensubu izlerdi. Bu rakam ancak 1050'ye ulaşabilmiş bu yıl. Resepsiyonlar, VIP yemekleri, balolar, film galaları iptal. Aynı şekilde Kırmızı Halı etrafı halka, sinemaseverlere, hayranlara kapalı. Sadece gösterimdeki filmlerin, jürilerin, önemli konukların görevli medyaya görüntü vermelerine izin var. Eskiden festival ünlü bir yönetmenin ünlü bir yarışma dışı filmi ile açılır, yıldız oyuncuları şov yapar, selfie çektirirlerdi. Özelikle selfie çekmek yasaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii bu yıl COVID-19 nedeniyle katılımlar video konferansla gerçekleşiyor. Jüri başkanı Avustralyalı Cate Blanchett sinemanın ruhu ve sevgisi ile bu görevi kabul ettiğini ancak Venedik’e gelmeden önce aile bireylerini ikna etmekte çok uğraştığını söyledi.

    77. Venedik Film FestivaliFotoğraf: AFP

    Açılışı yapan Festival Direktörü Alberto Barbera salgın sırasında sanat dalında bir ilki olağanüstü şartlarda ve sorumlulukla gerçekleştirdiklerini ancak süreçte özellikle sağlıkla ilgili bir hata yapmamak için büyük özen göstereceklerini belirterek "Şov devam etmek zorundaydı" dedi.

    Şölene ev sahipliği yapan oyuncu Anna Foglietta, koronavirüs döneminde çok zor şartlarda karar verildiğini ancak ülkenin sanat yüzü olarak bu ikilem içerisinde yola devam kararının doğru olduğuna inandıklarını yorumladı.

    Geçtiğimiz aylarda hayatını yitiren büyük besteci Ennio Morricone festivalin açılışına damgasını vurdu. Kendisi gibi müzisyen olan oğlu Andrea’nın yönetimindeki Roma Sinfonina Orkestrası açılış töreninde babasının unutulmaz eseri ‘Bir Zamanlar Amerika’yı konuklara dinletti ve büyük alkışı Ennio Morricone adına kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    77. Venedik Film FestivaliFotoğraf: AFP 

    Geçen yıllara oranla bu kez 'Meslek için Altın Aslan' ödülü Hong Kong’lu Ann Hui ile birlikte Oscar’lı Tilda Swinton'a festivalin ilk gecesi verildi. Venedik karnavalını anımsatan altın kaplama maskesi kendisi kadar ilgi çekti. Swinton sinemayı vatanı kabul ettiğine işaret ederek ve geçenlerde yaşamını yitiren 'Black Panther'in aktörü Chadwick Boseman'ı anarak "Yaşasın Venedik, yaşasın sinema ve yaşasın Wakanda" sloganı attı.

    Dedim ya. Orada, Lido Adası'nda olmak bu salgın sırasındaki sinemanın yaralı ruhunu yerinde izlemeyi çok isterdim. Çok değişik bir şölen olacak. Ayrıca büyük bir olasılıkla peşinden gelecek olan diğer festivallere ışık tutacak, yön verecek. Taaa ki Oscar ödül törenine kadar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    77. Venedik Film FestivaliFotoğraf: AFP

    77. Venedik Film FestivaliFotoğraf: Reha Erus