hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    78. Venedik Film Festivali ve Can Yaman

    13.09.2021 Pazartesi | 10:16Son Güncelleme:

    Bu yıl Venedik Film Festivali özellikle Kırmızı halıda zayıf kaldı. Pademi nedeniyle ünlü konuk sanatçı eksikliği göze fazlasıyla çarptı. Ama yarışma bölümündeki filmler gerçekten kaliteliydi ve Oscar ödüllü Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’un başkanlığındaki jüri, ödüller için hayli zorlandığını itiraf etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festivalin patronu Alberto Barbera festival sırasında toplam 32 bin biletin tamamının satıldığını ve bunun salgın sırası için büyük bir başarı olduğunu hatırlattı.

    ‘Altın Aslan’ ödülü için hemen hemen her yarışma filmi galasında dakikalarca alkışlandı ve favoriler arasında gösterildi. İtalyanlar Oscar ödüllü yönetmenleri Paolo Sorrentino’nun ‘Mano del Dio’nun (Tanrının Eli) büyük ödülü alacağına inanmışlardı. Arjantinli efsane yıldız futbolcu Diego Maradona’nın 1986 Dünya Kupasında İngiltere’ye elle attığı golden yola çıkarak kendi gençlik yaşamını beyaz perdele aktaran Sorrentino, jürinin ‘Büyük Özel Ödül’ü olan ‘Gümüş Aslan’ ile yetinmek zorunda kaldı.

    ‘Altın Aslan’ ödülü ise Fransız Audrey Diwan’ın 60’lı yıllarda Fransa’da kürtajın yasa dışı olduğu dönemlerde hamile kalan genç bir kadının mücadelesini anlatan ‘L’Evenement’ yapıtı kazandı. Jüri Başkanı Boong Joon Ho filmi izledikleri an çok etkilendiklerini söyleyerek "Üyelerin tartışmasız ittifak kararıydı" yorumunda bulundu. ‘En İyi Yönetmen’ için verilen ‘Gümüş Aslan’ ise Yeni Zelandalı kadın yönetmen Jane Campion’un ‘The Power Of The Dog’ eserine layık görüldü. ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü 'On The Job: Missing 8’ filmindeki rolü ile John Arcilla’ya verildi. Yönetmenliğini Pedro Almodovar’ın yaptığı ‘Madres Paralelas’ filminde çok başarılı rol yapan Penelope Cruz da ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünün sahibi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    78. Venedik Film Festivali ve Can YamanFotoğraf: AFP

    Maalesef bu yıl Lido Adası'ndaki festival merkezinde Türk bayrağı dalgalanmadı. Ama Hollywood’dan gelen ünlülere fark atan bir dizi oyuncumuz vardı: Can Yaman. Festival kapsamı dışındaki ‘Filming Italy’ ödüllerinde sektörde hızla yükselişi nedeniyle ‘Yılın TV Karakteri’ ödülünü kazandı. ‘Erkenci Kuş’ dizisinin kahramanının Venedik’e gelmesi olay oldu. Hayranları bir an kendisini yalnız bırakmadılar. Festivalde 8 koruma ile ancak hareket edebilen Can Yaman zaman zaman kadınların tacizine uğradı. Kendisine sarılmaya ve öpmeye çalışanlardan ancak selfie çektirerek kurtulmaya çalıştı. 17 yıl sonra tekrar bir araya gelen Jennifer Lopez ve Ben Affleck bile bu kadar ilgi görmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada ‘Yaşam Boyu Başarı Ödül’leri İtalyan yönetmen, senarist, oyuncu Roberto Benigni ve Amerikalı kadın oyuncu Jamie Lee Curtis’ e verildi.

    78. Venedik Film Festivali ve Can YamanFotoğraf: AFP