hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ABD'nin ilk göz ağrısı: Doris Day

    15.05.2019 Çarşamba | 12:02Son Güncelleme:

    Ben Doris Day’i ilk kez yedi yaşımda beyaz perdede izlemiştim. Anneme "Bu kadın neden bu kadar çilli?" diye sorduğumu hatırlıyorum. Çünkü sinema dönüşü aynı soruyu babama da sormuşum ama anımsamıyorum. Bir kovboy filmiydi 'Calamity Jane' diye... Sonra o 1953 yapımı yapıtı defalarca izledim hayatım boyunca.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doris Day 13 Mayıs’ta tam 97 yaşında hayata veda etti. O Amerika’nın 'Sweetheart'ı yani 'ilk göz ağrısı' veya 'sevgilisi' ya da bir başka tercümesiyle 'canlarının içi'ydi.

    Tabii unutmamak gerekir. Doris Day öncelikle şarkıcıydı.1939 yılında ilk 78'lik plağı çıkmış ve yok satmıştı. Tam 650 şarkısı 20 yılda o dönemde hit oldu. Nefis yumuşak ama etkili bir sesi vardı. Kim 1956’da seslendirdiği şarkısı 'Que Sera, Sera'yı anımsamaz?  Hollywood'un ikonası sinema hayatında 39 filmde başrol oynadı. Her türlü ödüle layık görüldü.

    Ama ben Doris Day’in en çok Oscar’a aday gösterildiği Rock Hudson ile karşılıklı oynadığı Pillow Talk (Yastık Sohbetleri) filmini beğenmiştim. Birbirlerine çok yakışıyor ve tamamlıyorlardı. Romantik komedileri müzikal hale getirmeyi becerirdi. 1968 -1973 yılları arasında CBS kanalı için 'The Doris Day Show'u gerçekleştirdi. Siyah- beyaz ekranların vazgeçilmezi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hem şarkılar, hem TV hem de sinema 1989’a kadar dolu dizgin sürdü. Sonra birden sanat dünyasına veda etti. Dört evlilik geçirdi. Bir çocuğu oldu, Terry Melcher 2004 yılında öldü.

    ABD'nin ilk hayvansever aktivistleri arasında yer aldı. Hayvanlar için vakıflar kurdu, büyük paralar harcadı, onur ödülleri kazandı.

    James Stewart, Cary Grant, Clark Gable, Rock Hudson, James Garner, David Niven, Frank Sinatra, Jack Lemmon gibi aktörlerle kamera karşısına geçmesine karşın adı Hollywood’da hiç duygusal dedikodulara karışmadı.

    'The Man Who Knew Too Much'ta (Çok Bilen Adam) polisiye filmlerin unutulmaz yönetmeni Alfred Hitchcock'un kendisine kur yaptığı örtbas edilmişti.

    Kendisini ABD'lilere 'Yan komşunun güzel kızı' olarak  kabul ettirdi. Sarışındı ama en güzel yanını 7 yaşımda keşfetmiştim:  Bedeni saran çilleri!

    Holywood’dan belki yeni neslin pek tanımadığı Doris Day geçti. Nur içinde yatsın.