hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Aktivist oyuncu Richard Gere ırkçı bakan Salvini'ye karşı

    13.08.2019 Salı | 13:41Son Güncelleme:

    ABD'li aktör Richard Gere önce oyuncu sonra Budist ve daha sonra da aktivisttir. Julia Roberts ile başrolünü paylaştığı 'Pretty Woman' filmiyle rol yeteneğini zirveye çıkartmış ve arada başta Tibet olmak üzere birçok özgürlük isteyen toplumlara kucak açmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Budistliği seçmesiyle insani yardım derneklerine destek vermiş ve sonunda da aktivistliğe soyunmuştur. Ünlü aktör geçen yıl İspanyol aktivist Alejandra Silva ile evlenmiş ve 5 ay önce bebekleri Homer doğmuştur.

    Richard Gere ile iki kere bir araya geldim. İkisi de Roma’da film tanıtımında bir röportaj içindi. O dönem çalıştığım gazetenin Dış Haberler Müdürü, Richard Gere hayranıydı. Ünlü aktöre bundan söz ettim. "Ara konuşayım" dedi. Ayşe Karasu’yu aradım ve telefonu ona verdim. Richard Gere "Hello Ayşe. Ben Richard Gere nasılsın?" diye sordu. Sonradan Ayşe Karasu "Önce şaka zannettim ama ses tonundan tanıyınca ne diyeceğimi bilemedim. Az daha telefonu elimden düşürüyordum" itirafında bulundu. Gere böylesine de özverili bir sanatçı.

    Gere, bir film festivali için Güney İtalya'daydı. Akdeniz’in ortasında mahsur kalan ve İtalyan karasularına ve güvenli limana girmesi yasaklanan insani yardım gemisi Norveç bandıralı 'Open Arms'a acil yiyecek içecek götürme önerisini kabul etti ve ekibe katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    69 yaşındaki oyuncu kendi elleriyle 121 mülteciye hazır yiyecek paketlerini verdi. Onlarla sohbet etti, çilekeş yaşamlarını öğrendi ve ülkeye girmelerini yasaklayan İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı ayrılıkçı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini’ye seslenerek "Bu insanların tekneden çıkıp karaya ayak basmaları ve yeni bir yaşama başlamalarını sağlamak insani bir görevdir" isteği ve temennisinde bulundu.

    Aktivist oyuncu Richard Gere ırkçı bakan Salviniye karşı

    Fotoğraf: AFP

    Vay sen misin bunu diyen Richard! Irkçı siyasetçi Salvini, Richard Gere'i hedef alarak "Önce ülkemizin içişlerine karışma sonra da çok meraklıysan o gemideki kaçakları topla özel jetinle Hollywood’daki villana götür. Richard hakkında soruşturma açtırdım" diyerek sert tepkisini duyurdu.

    Bunun üzerine ABD'li aktör düzenlediği basın toplantısında "İtalya'yı çok severim. Her yıl tatilimi ülkenizde geçiririm. Ama sanırım o romantik, konuksever, hoşgörülü İtalya maalesef artık gerilerde kalmış. Siyaset gereği yaşananlar çirkin. Küçük bir gemide 121 mülteci sırt sırta, kucak kucağa yaşıyor. Umutları kalmamış aç ve susuzlar. Eğer o gemi denize dökülenleri toplamasaydı çoğu şimdi ölmüştü" sözleriyle kendisinin de savcılığa şikayette bulunduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya’yı tek başına yönetmeyi amaçlayan Matteo Salvini teknokrat Başbakan Giuseppe Conte ve koalisyon hükumetini düşürmek için sıcak yaz aylarının ortasında kriz yaratıp erken seçim kararı aldırmayı amaçlarken aktivist Richard Gere tek başına ırkçı siyasetçiye meydan okumasıyla büyük sempati kazanmış görünüyor. 

    Aktivist oyuncu Richard Gere ırkçı bakan Salviniye karşı

    Fotoğraf: Reha Erus