hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Amerikan futbolunun 'kahramanı': Tom Brady

    10.02.2021 Çarşamba | 12:41Son Güncelleme:

    Ülkemizde Amerikan futbolu pek tanınmaz. Sadece Super Bowl olarak bilinen NFL (Ulusal Amerikan Futbol Ligi) final maçı sırasında bilgi sahibi oluruz o da Super Bowl finalinin Amerika’da en çok izlenen, reyting yapan canlı yayını olduğu ve reklam geliri rekorları kırdığı içindir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reklamların 30 saniyesi 5 milyon 500 bin dolardır. Resmi Havayolumuz THY de geçmişte Super Bowl finali sırasında yayınlanmak üzere reklam vermiştir. Düşünün bugüne kadar Super Bowl sadece, Apollo 11’in Ay’a ulaşması ve Watergate skandalının baş aktörü Başkan Richard Nixon’un istifa konuşmasında geçildi. Oscar ödülleri canlı yayını bile hep Super Bowl’un gölgesinde kaldı. Super Bowl devre aralarında konserlerin de düzenlendiği, maç öncesi şenliklerin yapıldığı bir kült etkinliği olarak kabul edilir.

    Aslında Amerikan futbolu Avrupa’da doğan, benimsenen rugby sporunun kurallarına benzer. Sahada 15 oyuncu ile oynanır. Amaç rakip sahadaki belirli bölümlerde savunmayı geçerek puan elde etmektir. Tabii savunmacılara büyük iş düşer. Her ne kadar sporun adı futbol yani ayak oyunu olsa da topu elle tutup taşımak ve amaca ulaşmak asıl hedeftir.

    Amerikan futbolunun kahramanı: Tom BradyFotoğraf: AFP

    Amerikan futbolunda en önemli oyuncu ‘Quarterback’ yani oyun kurucudur. Oval uçları sivrileşen dikişli topun pasını aldıktan sonra en elverişli oyuncuya fırlatması başlı başına bir yetenek ister. Çabukluk ve güçlü atma refleksi takımına gereken puanları kazandırır. Bu tür süreklilik futbolda yoktur. Topu taşıyanın üzerine rakip savunma çökünce maç durur. Amaç rakip sahada alan kazanmaktır. Son alan çizgisi geçilince en yüksek puan elde edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada konumuz takımın oyun kurucusu. Amerikan futbolu tarihindeki en iyi quarterback yani oyun kurucu tartışmasız Tom Brady’dir. Tom Brady geçtiğimiz yıl 6 şampiyonluk gördüğü New England Patriots takımından Tampa Bay Buccaneers takımına transfer oldu ve Pazar günü Florida eyaletinde Raymond James Stadı'nda oynanan 55.Super Bowl finalinde Tom Brady’nin formasını giydiği yeni takımı Kansas City Chiefs ile final mücadelesi yaptı.

    Maçı 31 -9 kazanan Tamba Bay Buccaneers’i zafere taşıyan Tom Brady oldu. Tom Brady bugüne kadar tam 10 final maçına çıktı ve toplam 7 kez kupayı havaya kaldırdı. Bu şu demek: Tom Brady Super Bowl’u tarihinde kazanan bir çok takımdan daha fazla şampiyonluk yaşadı. Altışar kez şampiyon olan eski takımı New England Patriots ile Pittsburg Steelers’i tek başına geride bıraktı.

    Amerikan futbolunun kahramanı: Tom BradyFotoğraf: AFP

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New England Patriots geçen yıl Tom Brady’i "Artık yaşlandı takımda etkili olmaz" diye gönderdi. Tom Brady 43 yaşında ve yine maçın ‘En Değerli Oyuncusu’ seçildi. Eski kulübü bin pişman. Ama Tom Brady yılmadı, 18 yıldır kupaya hasret yeni takımı Tampa Bay Buccaneers’in başarısına imza attı.

    Tom Brady çocukluğunda Amerikan Futbolu'nun yıldızlarının resimlerini biriktirerek büyüdü. Koleksiyonu zenginleştikçe okul takımına girmeye çalıştı. Ancak onun için beden eğitimi öğretmenleri "Boyun kısa, oyun akışına ayak uyduramazsın, dayanamazsın, sıskasın, zayıf ve çelimsizsin sahada ezilirsin" diyerek vazgeçirdiler. O da beyzbol oynamaya başladı. Ama aklı hep Amerikan Futbolu'ndaydı. Bunu gözlemleyen bir lise antrenörü Tom Brady’yi oyun kurucu olarak hazırlamaya ve bir halterci gibi ağırlık çalıştırmaya başladı. Sonuç ortada. Tom Brady Amerikan Futbol tarihinin değil en iyi oyun kurucusu gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük oyuncu ülkesinde klasik futbolun yıldızı Cristiano Ronaldo ile eş değerde tutuluyor. Hatta daha fazlası...

    Çok zengin ama buna karşın ailesine düşkün bir alçak gönüllü baba olarak da bilinen Tom Brady yine ülkesinde kendisini bu başarısıyla çalkantılı siyasetin çok ötesine taşıdı.

    Amerikan futbolunun kahramanı: Tom BradyFotoğraf: AFP