hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Animasyon dehası Miyazaki emekli olur mu hiç?

    25.11.2021 Perşembe | 12:01Son Güncelleme:

    Çizgi film denince akla gelen ilk isim Japon Hayao Miyazaki’dir. Son nesiller onun yapıtlarını izleyerek büyümüştür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    90'lı yıllardan bugüne kadar her uzun metrajlı filminden sonra emekliye ayrılacağını söyleyen ve bunu bir türlü gerçekleştiremeyen animasyon dehası Miyazaki bu kez kesin karanını verdiğini ‘The New York Times’ gazetesine açıkladı. 2002 yılında Animasyon dalında ‘Spirited Away’ (Ruhların Kaçışı) ile Oscar ödülünü kazanan Hayao Miyazaki tam 4 yıldır üzerinde çalıştığı 1937 basımı Japonya’da hala okullarda okutulan Genzburo Yoshino’nun edebiyat eseri ‘How Do You Live’i (Nasıl Yaşıyorsun?) çizgi roman olarak beyaz perdeye taşıdığı biliniyor. Miyazaki’nin projesinde babasını yakın zamanda kaybeden 15 yaşında bir çocuğun Tokyo'daki dramatik yolculuğunu anlatılıyor.

    1985 yılında Toshio Suzuki ile birlikte Studio Ghibli’yi kuran Miyazaki bugüne kadar 11 filme imza atmış ve 2013 yılında sektöre veda ettiğini bir duyurmuştu. Japon animasyon dünyasında usta çizeri tanıyanlar bu karara inanmadıklarını belirtmişler ve er geç tekrar mesleğine döneceğini öne sürmüşlerdi.

    ‘Komşum Totoro’, ‘Ruhların Kaçışı’, ‘Prenses Monnonoke’ ve ‘Yürüyen Sato’ gibi seyirci ve hasılat rekorları kıran yapıtlara imza atan Hayao Miyazaki ile Venedik’te konuşma fırsatı bulmuştum.

    Animasyon dehası Miyazaki emekli olur mu hiçFotoğraf: Reha Erus

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sık sık tekrarladığı ‘Bir animasyon sanatçısının aracının en iyi dostu kurşun kalem olduğuna inanıyorum’ sözlerini bana da söylemişti. Bütün filmlerinde kurşun kalemi kullandığı için çekimlerin çok uzun sürdüğünü belirten Miyazaki hayatı boyunca oğlu Goro’nun ısrarlarına karşın teknolojiye başvurmadığını hala gururla söylemekte.

    2020 yılında ‘How Do You Live’ çalışmaları için kendi metodu ile çok uzun zaman alacağını hatırlatarak filmin bir dakikasının bir aylık emek sonucu ortaya çıkabileceğini ve ancak 2022 ye yetişebileceğini söylemişti.

    Yeni bir erteleme olmazsa 80 yaşında ki büyük ustanın son çizgi filmini yani ‘Nasıl Yaşıyorsun?’u önümüzdeki yıl izleyeceğiz. Bence Miyazaki’nin kafasında gelecekteki yeni filminin senaryosu çoktan şekillenmiştir. Yani bu tutkulu deha emekli olmaz.