hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Aşk bedduası

    19.11.2020 Perşembe | 12:47Son Güncelleme:

    Gazetelerde okudum. Bir giyim markasının eski ortaklarından Metin Z ile eşi Çağla Z. arasında 3 yıldır süren boşanma davası sonuçlanmış. İstanbul Aile Mahkemesi'nin baktığı davada Metin Z. eşi Çağla Z’ye 500 bin TL maddi tazminat ve ayda 20 bin lira yoksulluk nafakası ödeyecekmiş. Metin Z. ayrıca, eşine beddua ettiğinden kişilik haklarını zedelediği için de 250 bin TL manevi tazminat verecekmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile Mahkemesi alışıla gelmeyen bu ceza için ‘Kocanın eşine karşı, kadının sosyal saldırı oluşturan beddua niteliğinde söz ve davranışları nedeniyle eşin kişilik haklarını zedelemiş olduğundan manevi tazminatın da hükmedilmesini uygun bulunduğuna karar vermiş.

    Ülkemizde beddua okumak maalesef çok yaygındır. İlk kızdığımız anda hemen bu yola başvururuz. En kolay tepki refleksidir. ‘Allah belanı versin’ de en klasik olanıdır.

    Bir süre önce bir radyo istasyonunda aşk ile ilgili bir konu işleniyordu. Aşk nedir, nasıl aşık olunur, aşk hastalık mıdır, umutsuzluk mudur, aşırı sevginin aşk dozu ölçülür mü?

    Pandemi ilk dalga sırasında evden dışarıya çıkmanın yasak olduğu dönemde terasta yürürken beğendiğim bir radyo istasyonunun sabah kuşağına kulak veriyordum. Dinleyicilere aşk konusunda görüşlerini sordular. Sevgilisinden yeni ayrılmış olanlar, aşkı bir kaç kez tadarken üzülenler, aşkı bilmeyenler, sevda ile aşkı karıştırmış olabileceğini tahmin edenler. Kısacası aşkı tanımlamak için ciddi kafa yoranlar ilgi ile başından geçenleri araya reklamların girmesine rağmen anlatmaya, paylaşmaya çalıştılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Programın sonuna doğru canlı bağlanan bir başka kadın dinleyici noktayı o kadar güzel koydu ki! Aşktan yana çok acı çektiğini ve hayatına giren ve kendisini üzen erkeklere ‘İnşallah aşk acısı çekersin‘ diye beddua ettiğini böylece rahatladığını söyledi.

    İlginç bulmuştum. Sıra dışı bir beddua. ‘İnşallah aşk acısı çekersin’

    Ülkemizde belki ilk defa bir insan mahkeme kararıyla beddua etmekten manevi tazminat vermeye mahkum edildi. 250 bin TL hiçte az para değil.

    Aşk uğruna edilen bu beddualar acaba mahkemelere taşınsa davalar nasıl sonuçlanırdı? Açıkçası bilemedim.

    Aşk bedduasıfotoğraf: iStock