hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Avrupa'da online alışverişe boykot çağrısı

    22.11.2020 Pazar | 15:04Son Güncelleme:

    Covid-19’un ikinci dalgası özellikle Avrupa’yı fena vuruyor. Öyle yarım yamalak değil ciddi karantina kararları peş peşe geliyor. Hükümetler neredeyse pes etmiş durumda. Radikal önlemler vakaları ve ölümleri engelleyemiyor. Üstelik bir de geleneksel mutlak kutlanan bir Noel ve Yılbaşı bayramı var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hal böyleyken uyarılar arka arkaya geliyor "Evinizde sadece ailenizle kutlayın. Akraba, misafir kabul etmeyin" diye... Nasıl olacak kimse fikir yürütemiyor.

    Özellikle Avrupa'da Noel, Yılbaşı demek hediye demek. Özdeşleşmiş bir olmazsa olmaz gerçeği. Tabii bir de Noel ağacı süslemesi var. Zaten armağanlar çam ağacının altına yerleştirilecek.

    Fransa’da hükümetin de destek verdiği sosyal kurumların pandemi sırasında tüketicilere bir önerisi var:

    Çok zor durumda bulunan esnafı daha fazla mağdur etmemek için Noel ve Yılbaşı alışverişlerini online yerine doğrudan evlere yakın mağazalardan, dükkanlardan, marketlerden yapma önerisi.

    Hatta Ekonomi Bakanı Bruno Le Marie daha da ileriye giderek ve tüketicilere seslenerek "Eğer çocuğunuza bir oyuncak hediye alacaksanız evinizin yakınındaki bir oyuncakçıya uğrayın. Kitap alacaksanız yine en yakın kitapçıya başvurun. Noel ve Yılbaşı yemeği için alışverişinizi sokağınızdaki marketten yapın. Evden çıkmak istemiyorsanız telefonla sipariş verin" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir tür internet aracılığı ile yapılan satışları boykot etme çağrısı. Alenen dünyanın en ünlü online satış yapan sektörün devlerinin adı bile veriliyor. Fransa’nın milletvekili Matthieu Orphelin'in yaptığı bu öneri İtalya ve İspanya’da da benimsendi. İtalya’da Tüketiciler Birliği ticaretle uğraşanların COVID-19 kurbanı olduklarını hatırlatarak online alışverişin bu süreç içerisinde yasaklanarak mağdur esnafa katkıda bulunulması gerektiğini savundu.

    Ulusal Girişimciler Birliği de Başbakan Giuseppe Conte’ye bir mektup göndererek ülke çıkarları için bu zor dönemde özellikle dükkan kapatmakla karşı karşıya kalan küçük esnafı desteklemek amacıyla online dev alışveriş şirketlerine siparişlerin durdurulmasını istedi. Bu dayanışmada hedef yine Amazon’du.

    ABD’de ise durum farklı. Günde 120 bin yeni vaka var. 24 saate yaşamını yitiren ortalama 2.000 kişi  oluyor. Eyaletlere göre evden çıkma yasağı ve karantina ağır basıyor. Online alışveriş had safhada. Üstelik önümüzde Noel ve Yılbaşı'ndan önce Black Friday ve Şükran Günü etkinlikleri var. Yani on line alışveriş büyük bir olasılıkla 2020’de koronavirüs sayesinde satış rekorları kıracak. Tabii başta da Amazon.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısacası Avrupa esnafını bir şekilde korumaya çalışıyor, çalışacak. Dayanışmayı yerine getirmek için destek verecek. Öyle görünüyor. Ama ABD kesin klasik huyundan vazgeçmeyecek. Dijital alışveriş salgına karşın dolu dizgin devam edecek.

    Avrupada online alışverişe boykot çağrısı