hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Ayrı evlerde yaşayan çiftler daha mutlu olabilir mi?

    06.12.2024 Cuma | 11:50Son Güncelleme:

    52 yıllık evliyim. Yani ‘Altın Yılı’ geride bıraktık. Evliliğimiz ilk 10 yılı İstanbul’da geçti. Gazetede çalıştığım için sabah evden çıkıp akşam dönüyordum. Arada bir nöbet tuttuğumdan geceleri geç saatlere kadar çalışıyordum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonra mesleğimi tam 34 yıl İtalya’da sürdürdüm. Profesyonel alanda ‘Home office’ denilen evde çalışmayı benimsedik. Böylece görevli seyahatler dışında eşimle neredeyse 24 saat beraberdik.

    Çok uzun bir süreç. 2015 yılında emekli olunca tekrar Türkiye’ye döndük. Ege’de bir balıkçı köyünde yaşantımız aynı şekilde sürüyor. Mutlu muyuz? Bir kaç fikir ayrılığı dışında ‘Evettt’.

    Geçenlerde yaklaşık 12 yıl süren bir araştırmada ayrı evlerde yaşayan çiftlerin daha mutlu olduğu ortaya çıkmış. Birleşik Krallık’ta 60 yaş üstü 100 bin evli arasında yapılan bu ilginç çalışma sonucu LAT (living apart together) ayrı adreslerde yaşayan çiftler arasında bireylerin ruhsal sağlığının ilişkilerde daha iyi olduğu gözlemlenmiş. Diğer bir değişle çiftlerin ayrı yaşayarak birliktelik sürdürdüklerinde daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

    ‘UK Household Longitudinal Study’ (Birleşik Krallıklar Hane Halkı Boylamsal Çalışma) nın verilerine göre birlikte olan çiftlerin ayrı adreslerde yaşamasının daha mutlu bir hayat tarzı yarattığı ve öncelikle karı koca arasında dırdırı ortadan kaldırdığı da saptanmış. Tabii ayrıntılar arasında ayrı adreslerde yaşayan çiftlerin ne sıklıkta ve nerede buluşmaları da söz konusu. Öyle çat kapı ‘Ben geldim’ olmuyormuş. Randevu sistemi devreye giriyormuş. Beraber alış verişe gitmek veya akşam beraber yemeğe çıkma ritüeli de bu ayrı adreslerde yaşayan çiftlere heyecan veriyor ve mutluluğu arttırıyormuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şöyle bir beyin jimnastiği yaptım. Aynı evde günde neredeyse 24 saatlik beraberlikte onca yıldır eşimle yaşamanın beni çok daha mutlu ettiğini bir kez daha anladım. Ayrıca eşim de aynı fikirde. O zaman hedef ‘Pırlanta Yılı’.