hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ‘Baba’ 50 yaşında

    09.04.2022 Cumartesi | 12:23Son Güncelleme:

    27 Mart’ta yapılan 94 . Oscar Ödülleri Töreninde James Bond serisinin 60. The Godfather’ (Baba) filminin ise 50. yılı kutlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ünlü yazar Mario Puzzo’nun romanından beyaz perdeye yönetmen Francis Ford Coppola tarafından1972 yılında aktarılan ‘Baba’ kült film olarak kabul edilerek tarihe geçti. Oysa kanlı bir mafya konusunun böylesine ilgi çekeceğine ne yazar Mario Puzzo ne de yönetmen Francis Ford Coppola tahmin edememişti. 7 Milyon Dolar bütçeli yapıt o zamanlarda tam 245 Milyon Dolar gişe hasılatı elde etti.

    ‘Baba’ 50 yaşında

    Marlon Brando’nun Don Vito Corleone’yi canlandırdığı ‘Baba’nın kadrosunda unutulmaz oyuncular yer aldı. Ama bunlardan en dikkat çekeni Michael Corleone rolünü üstlenen Al Pacino oldu. Dev esere damgasını barizce vurdu. Öyle ki ‘Godfather 2’ ve ‘Godfather 3’ ün çekilmesini sağladı. Aslında Al Pacino deneyimsizdi. Sadece ‘Esrar Bitti’ filminde vasat bir oyun çıkartmıştı.

    Francis Ford Coppola’nın peşine düştüğü aktörü ‘Paramount’ film şirketi pek benimsemiyordu. Mario Puzo’da kuşkuluydu. Al Pacino ise kararsızdı başarabilecek mi’ diye. Aslında öyle bir başardı ki. Tamam Oscar heykelciği Marlon Brando’ya layık görüldü ama sonuçta parsayı Al Pacino topladı diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Baba’ 50 yaşında

    Diğer önemli rollerde James Caan, Robert Duvall ve Diane Keaton vardı.Venedik’te ‘The Humbling’ (Dönüm Noktası) filmi için Al Pacino ile yaptığım röportajda elbette ‘Baba’ ile ilgili birkaç soru sordum. İçtenlikle yanıt verdiğine eminim.

    Özetle şunları söylemişti: ‘Fazla deneyimim yoktu. Ama Francis (Ford Coppola) çok ısrarcı oldu. Özellikle Michael Corleone rolü için film şirketiyle ters düştüğünü biliyorum. Sonrası kariyerimde bana şans getirdi. ‘Baba’ nın doğrusu bu kadar başarı kazanacağını diğer oyuncular gibi bende tahmin etmemiştim. Öyle ki sonrasında ‘Baba 2’ ve ‘Baba 3’ filmleri de çekildi. Michael Corleone ile özdeşleştiğimi sanıyorum ve bundan asla şikayetçi olmadım. Özellikle üniformalı görünümümü beğenirim hala.’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Baba’ 50 yaşında

    Santino Corleone (Sonny) rolünde izlediğimiz James Caan ile söyleşimizde ‘Baba’ için ‘Efsane bir yapıttı. Öldürüldüğüm için devamı gelen ‘Baba 2’ ve ‘Baba 3’ te yoktum. Ama bir mafya konulu filmin kült sayılması tarihi bir olaydır. Beni de Hollywood’da bir yerlere getirdi.’

    Kamera karşısında Tom Hagen rolünü canlandıran emektar Robert Duvall’da ‘Baba’ filmi ile gerçek ününe kavuştuğunu ancak kadroda filmin kendisinden başka kimsenin bu başarıyı elde edeceğine inanmadığını yaptığım bir röportajda ki sorum üzerine söylemişti.

    ‘Baba’ 50 yaşında

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve Sofia Coppola ‘Lost In Translation’ (Bir Konuşabilse) filmi için Venedik’te konuştuğumuzda babası yönetmen Francis Ford Coppola için ‘Ben ‘Baba’ filminin çekimlerinde henüz yeni doğmuştum. Sonra filmi onlarca kez izledim ve sonunda babam beni ‘Baba 3’ ün kadrosuna aldı. Onun sayesinde hem oyuncu, hem de yönetmen oldum’ demişti.

    Evet ‘The Godfather’ efsane bir kült filmiydi. Keza devamları da. Kilit oyuncuları ile tanışmam ve konuşabilmem benim için büyük bir şanstı.

    94. Oscar ödül töreninde 50. yılı için anılması güzel bir incelikti.