hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bu dünyadan 'zakkumcu' Dr. Ziya Özel geçti

    19.08.2021 Perşembe | 13:14Son Güncelleme:

    80’li yılların ortasında o zamanlar yeni kurulan bir gazetenin İtalya temsilciliğini yapıyordum. Yazı işlerinden sabahın köründe telefon geldi. Dr. Ziya Özel adlı Türk doktor zakkum çiçeğinden ürettiği ilacın kanser tedavisinde kullanılabileceğini öne sürmüş, hatta Sicilya sdasında bulunan Catania kentinde bir onkologla ortak çalışmaları olduğunu söylemiş. Yeni görevim bu onkoloğu bulup röportaj yapmaktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O zamanlar cep telefonu filan yok. Catania’daki bütün hastaneleri aradım taradım. Kimse bu Türk doktor Ziya Özel’i tanımıyordu.

    Türk gazetelerinin Almanya baskılarını inceledim. Dr. Ziya Özel çok iddialıydı. Zehirli yaprakları ile bilinen zakkumun çiçeklerinin ekstresi şifa saçıyordu. Ne var ki meslektaşları aynı kanıda değildiler. Sert eleştirilerin ortasındaydı. Ne şarlatanlığı kalmıştı ne sahtekarlığı, ne de yalancılığı. Tıp dünyasından aforoz bile edilmişti.

    Dr. Ziya Özel beş yıl askeri doktor olarak hizmet vermiş daha sonra istifa ederek zakkumun bol yetiştiği Muğla’daki Devlet Hastanesinde göreve başlamıştı. Egeli köylülerin cilt hastalıkları ve özellikle vücutlardaki kanserli bölgelere zakkum yaprakları koyduklarına tanık olan Dr. Ziya Özel sonradan tıp literatürüne geçecek araştırmalarına başladı. Dr. Ziya Özel yaptığının ilaç değil zakkum ekstresi olduğunu savunarak Latince adı ile ‘Nerium Oleander’in zehirli olmasına karşın kanser hastalarına uygulandığında olumlu sonuçlar verdiğini söylemiş büyük tepkilerle karşılaşmıştı. Bunun üzerine ülkeden adeta kaçarak ABD’ye yerleşen Dr. Ziya Özel araştırmalarını burada sürdürdü. Zakkumdaki ‘Oleander’in maddesinin bağışıklık sistemini güçlendiren etkisini kanıtlayarak ABD’de patent alan Dr. Ziya Özel daha sonra zakkum ekstreli ilacı için FDA'dan (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ilk olumlu raporu 2013’te aldı. Aynı FDA tarafından yapılan Faz1 deneme çalışmasının başarıyla sonuçlandığı açıklanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zakkumcu Dr. Ziya Özel geçtiğimiz 6 Haziran'da California’da 94 yaşında yaşamını yitirmiş. Kızı Sumru Vance babasının çok vatansever olduğunu ve zakkumdan elde ettiği kanser ilacı çalışmalarını Türkiye’de sürdürmek için çok uğraş verdiğini belirterek ‘O ilaçları Türkiye’deki hastalarına iletiyordu. Tedavi olup iyileşenlerden gelen güzel haberlerle mutlu oluyordu. Babam Türkiye’ye hiç küsmedi. Tek hedefi hastalarını bulduğu zakkum ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirmekti" açıklaması yaptı.

    Dr. Ziya Özel çalışmaları sırasında zaman zaman zakkum yapraklarının çok zehirli olduğunu hatırlatarak "Sakin kaynatıp suyunu içmeyin hayatınıza mal olur" uyarısında bulunurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu dünyadan ‘Zakkumcu’ lakabı ile tanınan Dr. Ziya Özel geçti ama geliştirdiği kanser ilacı yasal olarak kullanılmaya başlandı.

    Bu dünyadan zakkumcu Dr. Ziya Özel geçtiFotoğraf: Hürriyet