hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Caretta kurtaran balıkçıya 100 Euro ödül!

    12.02.2020 Çarşamba | 12:02Son Güncelleme:

    Akdeniz’de her yıl 40 bin tane 'Caretta' adıyla bilinen deniz kaplumbağası ölüyor. Çoğu balıkçıların ağlarına takılıyor, bazıları ise yem zannetiği yabancı ve plastik maddeleri yutarak hayatını kaybediyor. Tabii avcılarda zevk için bu değerli korunma altındaki Caretta’ları vuruyorlar. Sürat teknelerinin pervanelerine takılanlarda oluyor maalesef. Caretta’lar ve deniz kazalarının getirdiği ölümler bunlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemen hemen bütün Akdeniz ülkeleri kendi yasalarına göre, Caretta’lara doğumlarından denizdeki yaşamlarına kadar önlemler almaya çalışıyorlar. Ne var ki balıkçı ağlarına takılan ve yaralananları yaşatmak pek mümkün olmuyor.

    Güney İtalya’nın Lecce kentine bağlı Porto Cesareo balıkçı kasabasında 'Legambiente' (Çevre Koruma Birliği) Caretta’ların yakından korunması ve ölüm oranını en düşük düzeye indirebilmesi için yeni bir girişimde bulundu.

    Ülkenin etkin gazetesi 'La Repubblica'nın haberine göre San Cesareo balıkçı kasabasında Balıkçı Konsorsiyum Organı, Çevre Konuma Birliği ile iş birliğine giderek her kurtarılan Caretta için balıkçılara 100 Euro, yaklaşık 650 lira ödül verileceğini açıkladı.

    Özellikle ağlara takılan deniz kaplumbağalarını canlı olarak kurtaran balıkçılar, yaralı Caretta’ları konsorsiyuma teslim edecekler. Buradan da Puglia bölgesindeki Manfredonia Caretta rehabilitasyon merkezine ulaştırılacaklar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her yıl ortalama 10 bin Caretta’nın cansız bedenine ulaşan balıkçıların bu girişimle denizlerde avlanırken daha dikkatli olacaklarını söyleyen Konsorsiyum yetkilileri iki ay önce yaralı olarak kurtarılan ve 'Harry' ile 'Meghan' adlarını verdikleri iki Caretta’yı 14 Şubat  'Sevgililer Günü'nde tekrar denize teslim edeceklerini duyurdu.

    Ülkemizde maalesef sadece Caretta’ların yumurta bıraktığı kumsalları koruma altında almaya çalışıyoruz. Ancak onların sonraki deniz yaşamında balıkçılarla, kirlilikle, avcılarla, deniz kazalarıyla mücadelesini görmemezlikten geliyoruz.

    Caretta kurtaran balıkçıya 650 lira ödül sanırım ve umarım teşvik dışında mutlak Akdeniz’de bu cins kaplumbağalar için yeni bir yaşam umudu olacaktır.