hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Çıplak ayakla araç kullanılır mı?

    25.08.2020 Salı | 11:12Son Güncelleme:

    Koronavirüs nedeniyle evde zamanın büyük bir bölümünü sosyal medyada arama motorlarında yüzerek, haber sitelerinde kulaç atarak dünyada nelerin olup bittiğini keşfetmeye çalışarak geçiriyorum genellikle. Geçenlerde İtalya’da ilginç bir konu gündeme oturdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii bu deniz sahili olan bütün Akdeniz ülkelerini kapsıyordu. Yaz aylarındayız ya. Covid-19 illetine rağmen deniz sefasından vazgeçen pek olmuyor. Bazı ülkelerde plajlarda mesafe kuralı katı. Bazılarında ise göz yumuluyor. Güzel bir deniz ve kumsal günü sonrası istenmese de sonuçta eve gitmek gerek. Haliyle araca binerken ayaklar hala ıslak ve kumlu olabiliyor. Sürücü direksiyon başına oturuyor. Ayaklarında nemi ve kum tanelerini hissedince çıplak ayaklarla araç kullanmayı tercih edebiliyor. Ya da Tokyo deyimini yakıştırdığımız parmak arası terlikle. İşte bu konu mercek altına alınmış: "Çıplak ayakla veya deniz terliği ile araç kullanılır mı?"

    Trafik yasalarına göre böyle bir yasak yok. Ayrıntıda gaza, frene varsa debriyaja ayakların kapalı olması ile ilgili bir ayrıntı bulunmuyor. Yani eğer trafik polisi aracı durdurursa ve sürücünün çıplak ayak veya açık terlikle kullandığını görürse ancak kendi emniyeti için uyarıda bulunabiliyor. Ceza kesmesi söz konusu değil. Ne var ki eğer bir kaza meydana gelirse sigorta veya kasko olarak üçüncü şahıslara karşı sorumlu olabiliyor. Sigorta şirketi hasarı veya olası karşı tarafa verilen hasarı ödemiyor. Hele yaralanma ve ölüme neden olunca sürücü hapı yutuyor. Devreye kasıt dışında amme davası da giriyor. Kısacası yasalar kişinin çıplak ayakla veya önü açık ya da iki parmak arası terlikle araç kullanmasını yasaklamıyor ancak pedallar üzerinde ve altında ayakların kaymasıyla yaşanacak kaza ile tüm sorumluluklar direksiyon başındaki sürücüye yükleniyor. Böyle bir durumda trafik sigortası basit hasarları bile ödemiyor. İtiraz edilecek olunursa madde madde ayrıntıları okumadan ve gözü kapalı imzalanan poliçede "Çıplak ayakla kullanılan araçta olası kaza sonrası oluşan hasardan sorumlu değiliz" ibaresi atlamış olunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genelde tüm AB'ye bağlı ülkelerin trafik sigortası poliçesinde bu madde yer alıyor. Ama trafik yasasında çıplak ayakla araç kullanmak için bir cezai kural konmamış. Sadece "Araç seyir halindeyken emniyet kurallarına dikkat edin" denmiş.

    Yasalar ne derse desin ıslak ve kumlu çıplak ayaklarla kendi ve diğer araçların sahiplerinin yol emniyeti için ıslak ve kumlu ayaklarla araç kullanılması tehlikeli ve riskli... Sigorta poliçesi affetmiyor.

    Çıplak ayakla araç kullanılır mıFotoğraf: iStock