hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    COVID-19'da köpek denetimi

    29.09.2020 Salı | 11:42Son Güncelleme:

    Amerika’ya ilk gidişimde New York JFK havalimanında uçaktan inince pasaport polisine doğru giden koridorda yürürken köpekli polisler bizi uyararak "Tek sıra durmadan yürümeye devam edin" uyarısında bulundular. O sırada sevimli köpekler üzerimizi ve elimizdeki çantaları kokladılar. Birden bir köpek başka yolcunun çantasına ısrarla havladı. O yolcu sıradan çıkartıldı ve kontrol başlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemen öğrendim. ABD topraklarına başka bir ülkeden çiğ tarım ürünleri sokmak yasaktı. Zaten ABD’ye girerken size aralarında "Tarım ürünleri taşıyor musunuz?" da bulunan bir listeyi uçakta verip imzalatıyorlar. Yalan beyanla ülkeye bile girmeniz yasaklanıyor.

    Beagle cinsi tarım ürünlerini koklayıp yakalayan bu köpeklerin yanılma şansı yok gibiymiş. Öyle kusursuz ve sabırla yetiştiriliyorlarmış ki! Keza valiz dağıtım bantlarında narkotik uzmanı köpeklerde iş başında oluyorlar. Genelde Alman çoban kurt köpekleri uyuşturucuyu bulmakta uzmanlar. Yolcunun üzerindeki 1gram uyuşturucuyu kaçırmıyorlar.

    COVID-19da köpek denetimi

    Nereden nereye. Geçenlerde Finlandiya’nın başkenti Helsinki Havalimanı'nda ülkeye giriş yapacak yolcular arasında COVID-19 virüsü taşıyıp taşımadıklarını saptamak için bu konuda eğitim görmüş köpeklerin kullanıldığı haberi geldi. Uçaktan inen yolcular elektronik aletlerle kontrol yerine köpeklerin koklamasıyla 10 saniye içerisinde COVID-19 virüsü taşıyıp taşımadıkları ortaya çıkartılıyormuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuyu ayrıntılı araştırırken geçtiğimiz Pazar günü ‘Milliyet’ gazetesinin ekinde Seyhan Akıncı’nın ‘Dedektör köpekler işbaşında’ başlıklı aydınlatıcı yazısını dikkatle okudum. Almanya’daki Hannover Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde yapılan araştırmalara göre sadece bir haftalık eğitimden geçen köpeklerin enfekte olmuş kişileri saptama başarısı yüzde 94 gibi çok yüksek bir rakammış. Eğitimli köpekler enseden alınan ter örneğini koklayarak kişinin virüs taşıyıp taşımadığını 10 saniye gibi kısa sürede tanımlayabiliyormuş. Şu anda Helsinki Havalimanı'nda uzman 4 köpek görev yapıyormuş. Bu rakam Kasım ayına dek 10’a çıkartılacakmış. Veterinerlik Fakültesi koronavirüs için beş cins köpeğin koku alma duyarlarının öne çıktığını saptamış. Bunlar Belçika Malinois, Alman Çoban Köpeği, Golden Retreiver, Labrador ve Spaniel Springer’mış. Bu konuda bir çok ülke çalışmalarda bulunmak üzere Helsinki Veterinerlik Fakültesi’ne başvurup Helsinki Havalimanında incelemeler yapıyorlarmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Değişik cins köpeklerin koku duyusu sayesinde bomba, narkotik, doğal afet gibi hayati konularda ki başarılarını bilimsel alanlara da kaydırılması ve denenmesi olumlu sonuçlar veriyor son örneklere göre. Son olarak Finlandiya’da COVID– 19’a karşı köpeklerin sadece enseden alınan ter numunesini çok kısa bir sürede koklayarak negatif veya pozitif olarak tanımlaması yakın gelecekte bu tür araştırmalarda maddi açıdan da bir rahatlama getirecek gibi.

    COVID-19da köpek denetimi