hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Depremle arkadaş olmak

    25.07.2017 Salı | 13:58Son Güncelleme:

    Hiç afetlerin en beteri deprem ile arkadaş olunur mu? Olunuyormuş. Geçen yıl Ağustos ayında Orta İtalya’daki büyük deprem sonrası çok uzun bir dönem süren artçılar günlük hayatın bir parçası olmuş ki yerel medya “Depremle artık arkadaş olduk!” yorumunda bulunmuş ve bu bir espri haline gelmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen haftaki Bodrum depreminde Güllük Körfezi'nde şirin ve tarihi Kıyıkışlacık köyündeki evimdeydim. İstanbul’dan konuklar gelmişti. Terasta sohbet ederken birden büyük bir uğultu ve anlık denizi aydınlatan ışıkla ev zangır zangır sallanmaya başladı. Hem yerden, hem de yanlardan gelen bir sarsıntıydı. 18 saniye kadar sürdü. Sanki bizi harmanladı. Elbette panik oldu. Ama terasta daha güvende olduğumuzu hemen refleksle anlarken bir ikincisi geldi. Yan evlerden sokağa fırlayan komşular daha çok uğultu ve bir an denizin ani aydınlanması üzerine hararetle yorum yapmaya başladılar.

    Deprem ile ilgili CNN Türk kanalına hemen bağlandım. Hissettiklerimi, yaşadıklarımı o an duyduklarımı anlattım. Kandilli Rasathanesi 6.3 ölçeğini açıklamış ve merkez üssünün Kos Adası'nın arkasında denizde olduğunu duyurmuştu. Daha sonra yayınlanan görüntüler Bodrum ve Kos Adasındaki korkunç gerçeği ortaya çıkarttı.

    Canlı yayın sırasında etkin ve hatasız ABD Jeoloji Merkezi TSİ 1.31’de yaşanan depremin ölçeğini 6.6 olarak verdi. Ben de bunu ekran başındakilere yansıttım. Sabaha kadar artçılarla sık sık heyecanlandık. Ertesi günü onlarca artçı arasında bir de sallantının büyüğünü yaşadık. Yine korktuk. Artçılar hala sürüyor. Gece gündüz hafif sallantılar hayatımızın bir parcası oldu.

    Pazartesiyi salıya bağlayan gece Gökova’daki 4.0'lık artçıyı yatakta hissederken 259 kişinin hayatını kaybettiği Orta İtalya’daki 24 Ağustos 2016 depremi sonrası yaşanan ve hala süren artçılarla “Arkadaş olunabilir.” İtalyan medya yorumunu artık ciddiye alabiliyorum.